Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, revocată de Iohannis. Ce urmează

341
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, revocată de Iohannis. Ce urmează - avizkovesi-1531144834.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Șeful statului nu a oferit o declarație de presă în acest sens, anunțul fiind făcut de purtătorul de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi.

"Potrivit deciziei CCR, președintele României a emis decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Președintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Într-un stat de drept, hotărârile CCR trebuie toate respectate, tocmai de aceea judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca în asigurarea supremației Constituției să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile istorice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989, însă hotărârile CCR trebuie respectate și aplicate nu numai de președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept", a afirmat Dobrovolschi.

Decretul președintelui Klaus Iohannis privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.

În consecință, ca urmare a revocării șefului DNA, ministerul Justiției condus de Tudorel Toader a anunțat începerea selecției pentru propunerea în funcția vacantă de procuror-șef al DNA, care se va desfășura până pe 30 iulie.

"Ministerul Justiției organizează, în perioada 09 – 30.07.2018, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sectorul 5, cod 050741, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție", se arată în anunțul publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

Până atunci, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr, fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA.

"Decretul de revocare emis de președinte lasă un mare semn de întrebare"

Laura Codruța Kovesi a declarat, ieri, că mandatul ei în funcția de procuror-șef al DNA încetează, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare.

"După cum știți, președintele României a emis decretul de revocare din funcția de procuror- șef al DNA. Așadar, mandatul meu încetează", a spus Laura Codruța Kovesi, într-o conferință de presă.

Ea a anunțat că nu va mai lucra la DNA, dar va rămâne procuror.

În cadrul conferinței de presă de ieri, Laura Codruța Kovesi a declarat că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcția de procuror șef al DNA nu a întrunit condițiile prevăzute de lege.

"Vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. CSM a dat aviz negativ. Am dovedit în fața Secției pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiției în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte sunt neîntemeiate", a spus Kovesi.

În plus, Laura Codruța Kovesi a declarat că decretul de revocare a sa din funcția de șef al DNA emis de președintele Klaus Iohannis "lasă un mare semn de întrebare", referindu-se la o subordonare discreționară a procurorilor-șefi față de ministrul Justiției.

"Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreționară a procurorilor-șefi față de ministrul Justiției? Nu comentez decizia Curții Constituționale, însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției și, de aceea, cred că o clarificare rămâne în continuare necesară", a spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a declarat luni că "modul brutal" în care se forțează modificarea legilor penale arată faptul că, în prezent, voința politică nu este pentru o Justiție eficientă, ci pentru o blocare a anchetelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4148 secunde