Școala Veche "Vasile Cotovu" din Hârșova, transformată în muzeu cu bani europeni

2254
La Primăria Hârșova a avut loc, ieri, conferința de lansare a proiectului "O uniune transfrontalieră în umbra istoriei". Proiectul urmează să fie realizat cu fonduri europene, iar alături de Primăria Hârșova parteneri sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, muzeografi, locuitori ai orașului Hârșova, dar și reprezentanți mass-media. Alături de primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, s-a aflat și cel al Primăriei Krushary (Bulgaria), Dobri Stefanov.

În cadrul acestui proiect, Școala Veche "Vasile Cotovu" din Hârșova, care a adăpostit prima bibliotecă și primul muzeu regional al Dobrogei, va fi restaurată. Clădirea ridicată sub stricta supraveghere a arhitectului Anghel Saligny și inaugurată în anul 1904 în prezența Regelui Carol I este o bijuterie arhitecturală. Din păcate, a fost lăsată ani de zile în paragină. Cu toate acestea, la sfârșitul lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg. Totodată, la noul muzeu vor fi expuse aproximativ 1.000 de piese de mare valoare istorică aflate în gestiunea MINA Constanța. În plus, în cadrul acestui proiect, pe lângă restaurarea clădirilor de patrimoniu se reabilitează și drumul de acces către cetatea Carsium, aflat într-o stare precară. Drumul face legătura directă între Centrul Multicultural și Cetatea Carsium și este inclus în traseul turistic ce face obiectul proiectului.

În cadrul evenimentului de ieri, coordonatorul proiectului, Mihaela Băcanu, a spus că obiectivul general constă în îmbunătățirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural și cultural în zona trasfrontalieră Dobrich-Constanța prin dezvoltarea și promovarea produsului turistic comun Zaldapa - Valea Uscată - Carsium.

În acest sens, pentru promovarea în mod ecologic atractiv de vizitare și cunoaștere a zonei se va achiziționa un număr de 40 de biciclete care vor fi închiriate gratuit vizitatorilor noilor muzee din Hârșova și Krushary pentru deplasări la cetatea Carsium/Zaldapa sau plimbări la Apele termale, Dealu Celea Mare și Valea lui Ene/Valea Uscată și mănăstirile de piatră.

"Proiectul creează un produs turistic comun, reprezentat de infrastructura modernă și atractivă creată în contextul unui bogat patrimoniu cultural pentru satisfacerea nevoilor de cunoaștere și agrement ale turiștilor. Produsul integrează infrastructura și serviciile cultural-tusristice. În ceea ce privește obiectivele specifice proiectului, acestea constau și în revitalizarea patrimoniului cultural al orașului Hârșova prin restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Vasile Cotovu- Centrul multicultural și prin reabilitarea și modernizarea străzilor de legătură între Ansamblul Vasile Cotovu și Cetatea Carsium. De asemenea, în cadrul proiectului se va construi un muzeu în aer liber în Krushary, Bulgaria", a explicat Mihaela Băcanu.

Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 3,202,768.49 euro (finanțare nerambursabilă și contribuția partenerilor) din care 2.722.353.22 euro – FEDR, reprezentând 85%, 416.359.90 euro – cofinanțare bugete de stat, reprezentând 13% și 64.055.37 – contribuția proprie a partenerilor reprezentând 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0443 secunde