Românii din diaspora votează prin corespondență

130
1
Românii din diaspora  votează prin corespondență - romaniidindiaspora-1479220287.jpg

Articole de la același autor

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie și prin corespondență, dacă și-au făcut cunoscută, în prealabil, această opțiune de vot. De asemenea, această categorie de alegători a putut opta și pentru înființarea unor noi secții de votare, în apropiere de domiciliul sau reședința lor din străinătate. Prin reședință în străinătate se înțelege adresa la care persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.

Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență au ajuns deja la alegătorii care și-au exprimat intenția de vot, deoarece legea prevede ca acestea să ajungă unde au fost solicitate cu până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

La rândul lor, alegătorii din diaspora trebuie să trimită plicurile cu votul prin corespondență astfel încât acestea să ajungă la Biroul electoral pentru străinătate cu până la trei zile înainte de data alegerilor, inclusiv ziua de 11 decembrie.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu trei zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicul exterior sigilat poate fi depus la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală. Plicul exterior sigilat poate fi depus de către alegător la orice operator de curierat pe cheltuiala sa.

În consecință, în diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română și, astfel, ei pot să voteze la alegerile parlamentare. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. 

Comentează știrea

DODO
16 noiembrie 2016
?

nimeni nu poate spune cite zile face un plic pe drum deci probabil ca termenele nu vor putea fi respectate asta ducind la anularea voturilor adica rezultat O numai on line ar merge treaba !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.951 secunde