România, la un pas de a rămâne fără primari. Ce lege s-a depus la Parlament

860
România, la un pas de a rămâne fără primari. Ce lege s-a depus la Parlament - fondromaniafaraprimari-1591894673.jpg

Articole de la același autor

România riscă să rămână fără primari din data de 21 iunie, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis, săptămâna trecută, că Ordonanța de Urgență prin care mandatele aleșilor locali au fost prelungite este neconstituțională.

Mai exact, cum alegerile locale nu s-au mai putut desfășura, în această lună, din cauza pandemiei, Guvernul a prelungit mandatele autorităților administrației publice locale printr-o Ordonanță de Urgență. Însă, tocmai acest act normativ a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR.

Așadar, pentru ca România să nu ajungă în haos, este imperios necesar un proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. În cursul zilei de ieri, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că un astfel de proiect a fost deja depus la Parlament și este posibil ca el să fie votat în cursul zilei de astăzi.

Proiectul de lege prevede ca mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

"Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării", prevede proiectul.

În ceea ce privește data alegerilor locale, s-au tot vehiculat fel și fel de variante. Cu toate acestea, se pare că PNL și PSD au bătut palma pentru data de 27 septembrie, însă nimic nu este oficial. În acest context, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că și social-democrații sunt de acord, în principiu, cu data de 27 septembrie pentru organizarea alegerilor locale.

"Avem o prelungire a mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie, în proiectul de lege depus la Parlament. În principiu, și noi suntem de acord cu data de 27 septembrie pentru alegerile locale. Avem o singură problemă, că nu mai înțelegem mesajele venite de la Guvern. Se cere o prelungire cu 30 de zile a stării de alertă, asta înseamnă până pe 15 iulie. Dacă ne uităm la calendar, deja intrăm în perioada de strângere de semnături.

Cred că Guvernul ar trebui o dată să hotărască: avem pandemie, nu avem pandemie, ținem alegeri, nu ținem alegeri, fiindcă vânturăm niște date și niște scenarii fără să explicăm oamenilor, că nu e un simplu lucru că anunțăm o dată, înseamnă campanie electorală, respectarea legii, strângerea de semnături, depunerea de candidaturi", a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței Biroului Permanent Național.

El a adăugat că așteaptă motivarea Curții Constituționale pentru a ști foarte clar cine va stabili data alegerilor - Guvernul sau Parlamentul.

"Din comunicatul CCR am văzut că poate și Guvernul, și Parlamentul", a menționat el. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3326 secunde