Premierul Viorica Dăncilă:

"România a reușit pe timpul Președinției la Consiliul UE să fie un mediator foarte bun"

180
România a reușit pe timpul Președinției la Consiliul UE să fie un mediator foarte bun, a declarat, ieri, în plenul Parlamentului European, prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a adăugat că țara noastră și-ar fi dorit realizarea mai multor lucruri, dar nu este ușor să se creeze consens între 28 de state membre în care prioritățile sunt diferite.

"România a deținut Președinția rotativă într-o perioadă plină de provocări pe care Uniunea Europeană nu le-a avut până acum. Mă refer la procesul Brexit, mă refer la faptul că au fost alegerile europarlamentare, ceea ce a făcut ca toată activitatea Președinției să se desfășoare în prima parte, în cele 100 de zile. E adevărat, ne-am fi dorit ca în 100 de zile să închidem 100 de dosare, am închis doar 90, dar eu cred că România a făcut pași înainte și, într-adevăr, pentru România este un motiv de sărbătoare pentru întregul popor, pentru toți cei care cred în România și care vor să reprezinte România cu demnitate. Este adevărat că puteam să facem mai multe lucruri, că ne-am fi dorit să facem mai multe lucruri, dar nu este ușor să creezi consens între 28 de state membre în care prioritățile sunt diferite și știm că pe timpul Președinției rotative trebuie să fim un mediator foarte bun și un facilitator de consens și cred că acest lucru l-a făcut România și a reușit să obțină aceste rezultate", a afirmat Viorica Dăncilă, la dezbaterea de evaluare a bilanțului Președinției României la Consiliul UE, care a avut loc la Strasbourg.

Premierul s-a referit și la stadiul negocierilor privind Cadrul Multianual Financiar.

"Este adevărat, sunt convinsă că noul Parlament, instituțiile europene, vor obține rezultate în ceea ce privește proiecția financiară, dar și la acest capitol România a făcut pași importanți și în ceea ce privește Politica de Coeziune și în ceea ce privește Politica Agricolă Comună. Proiectele pot continua, dar, bineînțeles, pentru ca un proiect să aibă eficiența pe care ne-o dorim cu toții trebuie să fie dublat de o proiecție financiară corespunzătoare", a susținut Viorica Dăncilă, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, România a ales ca temă principală a Președinției sale la Consiliul UE coeziunea din credința că este nevoie de aceasta la nivelul Uniunii Europene.

"Avem nevoie de unitate la nivelul UE, pentru că numai dacă vom da dovadă de coeziune vom putea face pași importanți. Și poate facem mai mari pași de unii singuri, dar sunt convinsă că vom face pași temeinici împreună. De aceea, coeziunea este foarte importantă nu numai pe timpul Președinției rotative, dar coeziunea cred că trebuie să ghideze acțiunile instituțiilor europene și pe viitor", a transmis Dăncilă.

v v v

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, tot ieri, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli.

Premierul l-a felicitat pe David-Maria Sassoli pentru desemnarea sa în această funcție și a transmis mulțumiri Parlamentului European pentru strânsa cooperare avută pe durata mandatului Președinției române a Consiliului UE. Totodată, a exprimat convingerea că și în noua legislatură cooperarea interinstituțională între autoritățile de la București și Parlamentul European va continua, contribuind astfel la consolidarea proiectului european.

Referitor la rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, șefa Executivului a apreciat că "prezența crescută la vot și faptul că forțele pro-europene au reușit să câștige sprijinul majoritar al cetățenilor sunt semnale pozitive, care trebuie valorificate în anii următori, în sensul apropierii instituțiilor europene de cetățeni și al obținerii de rezultate cu impact direct asupra calității vieții acestora".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5415 secunde