Raluca Turcan: Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii CCR pun în pericol funcționarea statului român

de Cuget Liber Miercuri, 03 Iunie 2020 210
Vicepremierul Raluca Turcan reacționează după ce Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată de guvern, prin ordonanță de urgență, informează Digi24.


„Decizia de azi a CCR este o nebunie. Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali - alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile - situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali”, a scris Turcan pe Facebook.


„Este absolut necesar ca decizia Curții să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituției și a legilor în vigoare! Decizia Curții stabilește clar și fără echivoc că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este și cel care organizează alegerile. Trebuie subliniat, în context, că PNL a obținut o victorie de etapă demonstrând ca Parlamentul reglementează cu încalcarea legii și a Constituției”, a mai scris Turcan.


„Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a adăgugat ea.


Judecătorii CCR au decis miercuri că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatul trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei