Protest în Mamaia Sat! Ce spune Primăria Năvodari despre ce s-a construit în zonă

935
Protest în Mamaia Sat! Ce spune Primăria Năvodari despre ce s-a construit în zonă - fondprotestmamaiasat1-1582491564.jpg

Articole de la același autor

Locuitorii din cartierul Mamaia Sat, care aparține de Primăria Năvodari, alături de membri ai grupului Baricada Verde au protestat, duminică, împotriva construcțiilor care se realizează în zonă, în apropierea lacului Siutghiol, despre care acuză că sunt abuzive. Primarul Năvodariului Florin Chelaru subliniază că au fost respectate prevederile legale și nu s-a intervenit în ariile protejate. 


"Din acest protest dorim să stopăm, cu maximă urgență, lucrările abuzive asupra mediului, care sunt doar în interesul unor corupți ai momentului. Solicităm în mod expres Instituției Prefectului Constanța, Consiliului Județean Constanța și Direcției Naționale Anticorupție să se sesizeze și să dispună verificări serioase asupra legalității demersului beneficiarilor terenurilor aflate în vecinătatea lacului, verificarea legalității lucrărilor de construcție desfășurate în perimetrul adiacent lacului Siutghiol, precum și luarea de măsuri concrete de conservare a sitului protejat Natura 2000", au arătat protestatarii. 


Oamenii reclamă faptul că în perimetrul delimitat de străzile M14, M12 și malul lacului Siutghiol au fost executate sau sunt în curs de derulare construcții private cu acces direct la luciul apei. "Lucrările au modificat geografia naturală a malului lacului, prin lărgirea acesteia în detrimentul zonei de stufăriș și a luciului de apă. Așa au fost «câștigate» progresiv, porțiuni largi de teren ca urmare a asanării luciului de apă și au fost distruse vaste zone de stufăriș, atât de necesar habitatului păsărilor. Suntem îngrijorați de efectul pe care aceste construcții civile îl pot avea asupra ecosistemului lacului Siutghiol, întrucât suspectăm că, în condițiile în care în zonă nu există sistem de canalizare, evacuarea apelor uzate, a dejecțiilor și a materialelor biologice se va face direct în apele lacului", au mai arătat protestatarii. 


Primarul Florin Chelaru explică situația din Mamaia Sat


Referitor la acuzațiile aduse de protestatari, primarul Năvodariului, Florin Chelaru, a afirmat: "Primăria Năvodari a solicitat în data de 9.01.2020 Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate să dispună verificări pe malul lacului Năvodari. Prin adresa nr.11394/15.01.2020 a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate am primit următorul răspuns: «Imobilele aferente numerelor cadastrale 117817, 117788 și 117816, așa cum sunt delimitate conform vectorilor transmiși, la data prezentului răspuns, nu se suprapun cu nicio arie naturală protejată de interes național sau comunitar». Facem precizarea că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate este singura instituție abilitată din România care poate constata în mod legal că o arie protejată a fost sau nu afectată. Conform prevederilor art.3, art.40 și anexei 2 din Legea apelor nr.107/1996, între limita cadastrală a Lacului Siutghiol și celelalte imobile învecinate se află zona de protecție de 5 m. De asemenea, precizăm că între zona de protecție și celelalte imobile din Mamaia Sat se află strada M1 ce a intrat deja în procedură de amenajare. În acest sens, Primăria Năvodari nu a eliberat nicio autorizație de construire în vecinătatea Lacului Siutghiol decât după ce beneficiarii au obținut avizul Agenției pentru Protecția Mediului (instituția care alături de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate sunt subordonate aceluiași minister) și avizul Apelor Române". 


Totodată, edilul a arătat că terenurile aflate după limita de cinci metri se află în prezent în domeniul privat al orașului, dar se fac deja demersuri pentru a fi trecute în domeniul public, în vederea amenajării unei promenade și a străzii M1. 


"Probabil acest aspect îi va deranja pe mulți din zonă. O parte din ei au ocupat abuziv anumite suprafețe de teren, iar ei știu asta. Nu pot decât să spun atât: nu am intrat peste cadastrul lacului, nu am intrat peste zona de protecție a mediului, sub nicio formă, iar în viitorul apropiat vor începe demersurile pentru construirea străzii M1. Dacă dumnealor văd o chestiune abuzivă din acest lucru, atunci îmi pare rău, nu suntem pe aceeași lungime de undă", a mai afirmat primarul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3882 secunde