Proiect USR. Pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor comuniste

1192
Proiect USR. Pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor comuniste - usrproiectdelegecomunism-1553467298.jpg

Articole de la același autor

Deputații USR Cristian Ghinea și Vlad Emanuel Duruș au depus, la Senat, o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste. Potrivit unui comunicat de presă, legea este menită ca propaganda comunistă să fie tratată la fel ca cea fascistă. "Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX", se arată în comunicatul USR.


Potrivit inițiatorilor, proiectul vine să repare o injustiție, aplicând în oglindă propagandei și activităților comuniste același regim legal existent pentru propaganda și activitatea fascistă și legionară. 
"Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX", spun inițiatorii.
Propunerea legislativă urmărește interzicerea constituirii organizațiilor cu caracter comunist, promovarea în public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar și răspândirea simbolurilor comuniste, cu excepția activităților desfășurate în interesul artei, științei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.
"Proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici", se precizează în comunicat.
"La nivel politic crimele comunismului au fost condamnate, însă activitatea comunistă nu a fost interzisă prin lege. Acest proiect ar fi o garanție pentru români că reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai întâmpla", precizează deputatul Cristian Ghinea.
"O ideologie a foamei, a suferinței și a morții nu trebuie lăsată să umble liberă pe străzi. Atrocitățile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci și la Sighet, Aiud sau Pitești. Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume. USR va apăra mereu libertatea individului față de asuprirea statului", a spus și deputatul Vlad Emanuel Duruș.
La proiect și-a adus contribuția Cristian Vasile, istoric și membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.


Ce pedepse se propun în inițiativa legislativă


În ceea ce privește sancțiunile, USR propune în inițiativa legislativă mai multe pedepse.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel.
De asemenea, confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.
Și distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani.
Potrivit proiectului legislativ, nu constituie infracțiune fapta prevăzută dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public.


USR propune pedeapsa cu șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.


În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toate organizațiile cu caracter comunist, se vor desființa de drept.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3272 secunde