Primăriile din Constanța, paralizate. "Nu ne mai ajung banii nici să trăim"

1332
9

Articole de la același autor

Primăriile din întreaga țară sunt paralizate de aproape două luni. În lipsa Bugetului de stat, administrațiile locale nu au putut să-și definitiveze și să-și aprobe propriile bugete, ceea ce înseamnă că nu pot derula lucrări sau face plăți decât în limita unui raport de 1/12 din bugetul anului trecut. Acest plafon va fi însă rapid depășit deoarece salariile au fost mărite de la 1 februarie, dar procentul de 1/12 se calculează la un buget pe 2016 în care erau incluse cheltuieli de personal mai mici.

De asemenea, primarii pot considera pierdute primele două luni ale anului în ceea ce privește demararea de noi lucrări sau investiții. În lipsa bugetelor, nu au putut demara proceduri de licitații sau contractarea de noi lucrări publice.

Primarii din județul Constanța spun că "nu se mai poata așa" și cer autorităților în drept să facă tot posibilul pentru a rezolva cât mai repede această criză.

"Faptul că nu a fost încă aprobat bugetul de stat ne împiedică să ne desfășurăm activitatea. Noi așteptam bugetul din luna ianuarie, dar suntem la jumătatea lui februarie și el nici nu a fost promulgat încă de președinte. Legea spune că de la 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat, unitățile administrativ-teritoriale sunt obligate să întocmească și să aprobe bugetele locale. Când se va întâmpla oare asta? Există riscul să ajungem la finalul trimestrului 1 al anului și noi să nu avem buget. Pe scurt, în momentul de față, nu ne ajung banii nici să trăim", ne-a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna și președinte al Asociației Comunelor din România - filiala Constanța.

Curg notificările în primării

Mai mult decât atât, Mariana Gâju atrage atenția că primăriile nu își pot onora angajamentele de plată față de parteneri, constructori sau investitori, ceea ce poate avea repercusiuni în derularea proiectelor.

"Funcționăm foarte greu fără buget. Potrivit legii, putem angaja cheltuieli lunare în raportul de 1/12 din bugetul anului trecut. Asta înseamnă că până la aprobarea noului buget, noi suntem legați de mâini și de picioare. Această restricție ne îm-piedică să funcționăm normal, nu reușim să acoperim nici măcar operaținunile financiare curente. Nu putem face nici măcar lista de investiții, nu putem aproba plăți pentru lucrările în curs de desfășurare, nu putem plăti contracte și facturi scadente. Primim toată ziua notificări, somații de la constructori, investitori, dar nu avem ce face. Nu se mai poate așa. Primarii din întreg județul Constanța nu își pot desășura activitatea. Pe noi nu ne interesează politica, ci vrem să funcționăm normal și să ne ducem la bun sfârșit proiectele. De aceea, primarii din județul Constanța, și cred că vorbesc în asentimentul tuturor colegilor, solicită urgent, de îndată, aprobarea Bugetului de stat", a mai adăugat Gâju.

Potrivit acesteia, în cadrul Adunării generale a Asociației Comunelor din România, care va avea loc în perioada 19-22 februarie, primarii vor adopta o declarație comună, prin care vor atrage atenția instituțiilor statului: Guvern, Parlament, Președinție, despre impasul în care au ajuns primăriile din cauza neadoptării la timp a bugetului pe 2017.

"Avem proiecte, dar nu le putem demara"

La fel de revolat de situație este și primarul orașului Năvodari, Florin Che-laru. "Este inacceptabil ce se întâmplă. Bugetul este ținut în loc de un om care, aflat pe pârtia de schi, vrea să ne lase impresia că studiază cifrele din buget. Avem foarte multe proiecte frumoase, importante, lucrări de realizat în Năvodari pe care nu le putem face deoarece suntem la jumătatea lui februarie și noi nu avem încă Bugetul de stat. Vă dați seama că și mâine dacă ar fi promulgat bugetul, tot ar mai dura 2 săptămâni până când vom primi toate informațiile de la Finanțe, Trezorerie, cotele defalcate, pentru a ne putea construi bugetul. Noi ne-am conturat, știm în mare ce vrem să facem, dar până nu primim oficial de la Finanțe cifrele nu putem definitiva nimic. În plus, noi suntem obligați să funcționăm lunar cu 1/12 din bugetul anului trecut până la adoptarea noului buget, iar de la 1 febru-arie a crescut salariul minim. De unde vom acoperi această diferență pentru plata salariilor angajaților din sectorul public din Năvodari? Aici nu mai e vorba de proiecte și investiții, ci de banii oamenilor", ne-a declarat primarul din Năvodari. 

Comentează știrea

Luk
17 februarie 2017
Javre

Adica pe intelesul tuturor..ne este foame..vrem comisioane si spagi. Vi se rupe voua poola de cetateni! Colcăie noroiul si mizeria peste tot si cucuveaua de cumpana nu poate dormii de atata neputinta goapodareasca !!!

tibi
17 februarie 2017
balena de la tara

A inceput sa semene a om, nu a animal infometat tot timpul

cum pana mea
17 februarie 2017
oamenii au votat psd

Asa ii povatuia dna de la Cumpana : votati psd ca vine raiul la noi in Cumpana !!! Cam repede s-a schimbat situatia si in rau !

Alegator
17 februarie 2017
Inapoi la realitate

Doamna primar, Situatia relatata de Dumneavoastra este reala, insa va rugam sa aveti in vedere urmatorul aspect: V-am ales sa fiti manager al comunei, sa va descurcati in astfel de situatii, nu sa scrieti articole in presa, la comanda politica. Locuitorii din Cumpana nu dau doi bani pe acest articol, lor le pasa doar de ce faceti pentru ei. Daca sunteti depasita de aceasta situatie, care afecteaza toata tara, va puteti da oricand demisia, nu va obliga nimeni sa fiti primar. Va multumim.

MIHAI
17 februarie 2017
IOHANNIS VERSUS GÂJU

Presedintele Iohannis I-a declarat razboi dnei Gâju . Intentionat a intarziat promulgarea bugetului pentru ca sa-i creeze primaritei o situatie dramatica . Daca bugetul ar fi fost aprobat la timp , sa zicem de asta vara , s-ar fi putut " demara " aplicarea mărețelor planuri de investitii . Cumpana este paralizata si dna primar este legata de maini si de picioare . Din cercetarile facute de dl Zaporojan , doamna primar , cu un nume atat de poetic , a rezultat ca are doar mainile legate , putand sa-si desfaca piciorele oricand pana la sosoirea noului buget . Partea cea mai nostima a declaratiei Marianei ( sosia frantuzoaicei Marianne ) este ca dansa , la fel ca toti ceilalti primari pesedisti , nu face politica . Nu mai are nici bani sa traiasca . Nu se stie daca va mai putea supravietui fara buget avand in vedere constitutia ei fragila . Primaria e plina de scrisori de protest , notificari si amenintari cu represalii armate din partea marilor investitori europeni care ameninta ca nu vor mai executa marile proiecte . La fel de scandalizat este si primarul de la Navodari . Este o crima ca Iohannis se da cu sania in timp ce bietul primar sta la primarie sa vina bugetul ca sa-l suga . Putea si el sa mearga sa schieze pe muntii Macinului , dar n-a plecat de teama ca bugetul sa nu vina in lipsa lui si sa-l pape altii . Doamne , cat de grea este viata de primar . Le plangem de mila . Asteptam cu nerabdare bilantul anual ca sa vedem ce au facut primarii cu banii , recunoastem, destul de putini , grosul fiind repartizat primarilor din Teleorman pentru a-I investi in cobilițe .

ion
17 februarie 2017
de ce ati candidat?

De ce ati mai candidat daca nu sunteti in stare sa rezolvati problemele urbei? Cetatenii nu au nevoie de scuze ci de solutii. Repede dati vina pe Iohanis. Insa la ce data a ajuns bugetul pe masa presedintelui? Nu poti retrage-te de la Primarie. Adica PLEACA, si asata cat mai rapid!!!!Pew de alta parte, la acest moment PSD=PCR s-a descris complet si au vazut si inteles si celilalti pe care-i manipulati cine este cu adevarat PSD!!!!

Misu
17 februarie 2017
Golanilor!!*

Pai ce nu mai ai ce fura? Le-ai promis la consilierii aia analfabeti bani si terenuri si nu mai ai de unde sa le dai?

Sa ni se deie
17 februarie 2017
Sa ni se asigure de la Bucuresti

Din pacate ,asta este mentalitatea de primar bolsevic invatat sa-i dea guvernul cu lingurita in cioc.Primariile astea nu exista fara guven.Daca prin absurd statul roman nu ar mai exista ,un val de vaicareli,de urlete de durere ar razbate din toate casele din Cumpana/Navodari.Cred ca vaicarelile si tipetele de disperare ale primaritei Gaju s-ar auzi la mii de kilometri distanta asa cum s-a auzit explozia meteoritului Tunguska din Siberia.Governul.....sa ne deie bani ca murim de foame.Sa ni se deie...sa ni se aduca ...sa ni se asigure...! Trebuia sa afle toata planeta ca Gaju nu are lovele si boget.Aste este doamna care sta de-a dreapta lui Dragnea imparatul pesedeilor.Daca o intrebi pe doamna Gaju din ce traiesc oamnii din Cumpana vom afla ca majoritatea lucreaza la oras,ca fac naveta undeva,sau traiesc la limita din agricultura de subzistenta(cu gaina din curte).Cam asta este economia comunei Cumpana.Panarama aia de Mazare avea muschi de primar numai cand primea bani de la Guvern sau din Portul Constanta ca de atragere de investitii si locuri de munca in Constanta nici nu i-a trecut prin cap.Mazare avea in schimb gura mare si stia sa danseze din cur cu talent.Panarame bolsevice,derbedei fara scoala.

Vasile
17 februarie 2017
castelul palarierului psd ist

Doamna de la Cumpana nu mai are bani? Pai a construit anul trecut un liceu cat un castel si a ramas fara bani acum? Si cine I-o fi aprobat investitia? Ca liceul din Cumpana are promovabilitate 0 la bac. O sa se ocupe de acum incolo si de doctoranzi, sa construiasca si o facultate.. Pe masura casei nebunului mult impuscat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6112 secunde