Primăria Cumpăna și UDTR, gazde pentru Festivalul "Conviețuire Interetnică pe Plaiuri Dobrogene"

282
Primăria Cumpăna și UDTR, gazde pentru Festivalul

Articole de la același autor

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna în colaborare cu Uniunea Democrată a Turcilor din România (UDTR) au organizat, duminică, festivalul "Conviețuire Interetnică pe Plaiuri Dobrogene", ajuns la cea de-a XII-a ediție.


Organizatorii i-au avut ca oaspeți de seamă pe Hassan Akdogan, consulul general adjunct al Republicii Turcia la Constanța și Bekir Uysal, inspector la Ministerul Afacerilor Externe din Turcia (ambasador).


Evenimentul a fost găzduit de Complexului Sportiv "Victoria" din comuna Cumpăna și a debutat cu un concurs de artă culinară tradițională. Reprezentanții turci, tătari, aromâni, ruși-lipoveni (Jurilovca) și români din Tulcea, Constanța, Cumpăna, Topraisar, Cogealac, Ghindărești, Beidaud, Tuzla, Lumina, au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiționale: sarailii, baclavale, plăcintă kobete, plăcinte, karidopita și multe alte bunătăți. La final, au fost acordate premii. La secțiunea bucătărie, locul I a fost obținut de UDTR Cumpăna,  locul al II-lea de Jurilovca (comunitatea rușilor lipoveni), locul al treilea de Hârșova (comunitatea română), mențiune I de UDTTMR Topraisar iar mențiune II de gospodinele românce din comuna Cumpăna.


La secțiunea cofetărie, locul I a revenit UDTTMR Constanța, locul al II-lea a fost luat de comunitatea aromână Cumpăna, locul al III-lea de UDTTMR Lumina, mențiune I de UDTR Constanța iar mențiune II de comunitatea elenă Constanța.
Premiile oferite au constat în aparatură electrocasnică necesară în prepararea bucatelor tradiționale.


Pe scenă au evoluat ansambluri din județele Constanța și Tulcea (Boboceii Cumpenei, Kardelen, Elpis, Can Renkler, Minicansu) care au impresionat prin dansurile specifice fiecărei zone și frumusețea costumelor.


În altă ordine de idei, tot în cadrul acestui eveniment au fost premiați și micii fotbaliști ai CS Victoria Cumpăna (antrenor Cristian Mustaca) care în luna aprilie au câștigat titlul de vicecampioni naționali în cadrul turneului final "Cupa Satelor" U 13.
Sărbătoarea s-a încheiat cu concursul de lupte tradiționale tătărești kureș, competiție la care, și în acest an, au participat foarte mulți sportivi.


Drept urmare, la prima categorie, locul I a fost obținut de Ibram Geamer și locul al II-lea de Gheorghe Laurentiu. La a doua categorie, locul I a fost obținut de Gelil Denis și locul al II-lea de Curti Denis. Conform tradiției, câștigătorii au primit ca premiu câte un berbec.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1735 secunde