Președintele Klaus Iohannis, despre anticipate: "Nu exclud absolut niciun scenariu"

628
Președintele Klaus Iohannis, despre anticipate:

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că a trimis Parlamentului solicitarea de a convoca sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Potrivit șefului statului, sesiunea ar urma să aibă loc în perioada 27 - 31 ianuarie.


"Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că toate demersurile care sunt conforme cu Constituția sunt legitime.


"Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituționale și legale. Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuții care nu s-au concretizat în recomandări și sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandări. Da, este bine să ținem cont de ceea ce se întâmplă și în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană și în acest domeniu", a susținut Iohannis.


În altă ordine de idei, el și-a arătat din nou scepticismul cu privire moțiunea de cenzură.
În ceea ce privește declanșarea alegerilor antiicpate, președintele a spus că nu exclude niciun scenariu cu privire la această situație.


El a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă exclude din start ca premierul Ludovic Orban să demisioneze din funcție, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate prin moțiune de cenzură.


"Eu nu exclud acum, din start, absolut niciun scenariu, dar, într-adevăr, chestiunea demisiei nu a fost discutată", a spus Iohannis.


Întrebat dacă, în cazul în care demisia premierului va rămâne singura variantă pentru declanșarea anticipatelor, va recurge la această modalitate, șeful statului a răspuns: "La momentul când se va discuta această chestiune, cu siguranță se va face și un anunț public".


Președintele Iohannis a adăugat că își dorește ca Ludovic Orban să rămână premier și a reiterat că șansele să se ajungă la alegeri anticipate sunt de 50%.


Despre alte persoane din PNL care ar putea prelua funcția de prim-ministru, el a apreciat că acest partid a avut întotdeauna personalități pentru toate pozițiile din statul român.


Iohannis a arătat că nu i se pare oportună discuția cu privire la un guvern de uniune națională în cazul anticipatelor și că își dorește un executiv liberal.


"Nu mi se pare oportună discuția despre un guvern de uniune națională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Și variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție", a subliniat șeful statului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5297 secunde