PNL și USR au atacat la CCR legea pensiilor

115
PNL și USR au atacat la CCR legea pensiilor - curte-1545918207.jpg
PNL și USR au depus, joi, la CCR sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii privind sistemul public de pensii. Opoziția critică condiționarea dreptului la pensie al angajatului și discriminarea nejustificată între persoanele cu dizabilități. De asemenea aceștia susțin că legea este supusă "unui dublu standard" privind persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate.


"Dispozițiile criticate ca fiind neconstituționale privesc condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului", se arată în sesizarea Opoziției trimisă la CCR.


PNL și USR subliniază că "este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale".


Cei din Opoziție au precizat că noua legea pensiilor este supusă "unui dublu standard" privind persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate.


"În plus, este instituită o condiție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză sunt discriminate și supuse unui dublu standard", potrivit comunicatului de presă.


PNL și USR mai spun că legea este neconstituțională întrucât nu respectă principiul legalității.


CCR urmează să dezbată pe 13 februarie sesizarea privind legea care reglementează sistemul public de pensii.


Camera Deputaților a adoptat, pe 20 decembrie, Legea pensiilor în calitate de for decizional.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7166 secunde