Partidele care ajung la guvernare alocă mai multe fonduri propriilor primari

245
Partidele care ajung la guvernare alocă mai multe fonduri propriilor primari, a afirmat Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale, în cadrul unui eveniment organizat de Expert Forum, care a avut ca teme principale clientelismul politic și știrile false.

Potrivit reprezentantului Expert Forum, Sorin Ioniță, citat de

Agerpres, principala sursă de fake news și manipulare sunt propriile guverne.

Din datele prezentate la eveniment reiese că, deși există diferențe de logică și structură a programelor de investiții sau a altor fonduri din bugetele naționale, în România, Republica Moldova și Georgia banii sunt folosiți într-o mai mare sau mai mică măsură pentru a "fideliza primarii și pentru a atrage voturi, prin alocări arbitrare, bazate pe reguli neclare și lipsă de transparență".

"În Programul Drumuri bune pentru Moldova alocările favorizează circumscripțiile unde candidează în baza noului sistem de vot mixt reprezentanții Partidului Democrat. În doar 27 din 51 de circumscripții guvernarea a concentrat peste 90% din cheltuieli. În Georgia clientelismul pare mai dificil de sesizat mai ales din cauza lipsei de investigații și monitorizări, dar și a migrației totale a administrației locale la alegeri. Primarii preferă să migreze la un partid nou și nu riscă să fie în opoziție", se arată în analiză.

În ceea ce privește România, referitor la Programul PNDL, specialiștii de la Expert Forum arată că au fost făcute plăți de 1,69 miliarde de lei către 1.468 de beneficiari.

"În procente, 60% din bani au ajuns la primării și Consilii județene conduse de PSD, aproape 32% către PNL și 3,94% către UDMR, în timp ce alte partide au primit restul", afirmă aceeași sursă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.517 secunde