New York Times: România, care s-a luptat mult timp cu corupția, se pregătește pentru decizia președintelui privind legile justiției

187
1
New York Times: România, care s-a luptat mult timp cu corupția, se pregătește pentru decizia președintelui privind legile justiției - newyorktimes89594000-1514712672.jpg
Protestatarii și politicienii din România - "țară care s-a luptat mult timp cu corupția" - se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie, la aproape un an după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune măsurilor guvernamentale de relaxare a luptei împotriva corupție, scrie New York Times.

Publicația scrie pe larg despre legile justiției adoptate recent de Parlamentul român și notează că președintele Klaus Iohannis este așteptat să retrimită legislativului aceste legi. De asemenea, New York Times amintește și despre modificările la Codurile penale, dar și despre problemele penale ale liderului PSD, Liviu Dragnea.

În Europa de Est, valorile liberale au fost amenințate în 2017, guvernele din țări precum Ungaria, Polonia și România adoptând măsuri menite să împiedice principiile democratice, inclusiv eforturile anticorupție, libertatea presei și statul de drept, scrie New York Times, potrivit news.ro.

În România, protestatarii și politicienii se pregătesc pentru o perioadă tensionată în ianuarie, la aproape un an după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune măsurilor guvernamentale de relaxare a sancțiunilor pentru corupție.

La 20 decembrie, Senatul României a adoptat o legislație despre care criticii spun că va slăbi independența sistemului judiciar. Camera inferioară a țării aprobase anterior modificările. Ei așteaptă acum promulgarea legilor de către președintele Klaus Iohannis, care a criticat îndelung eforturile de a slăbi lupta împotriva corupției. Iohannis are 20 de zile să semneze măsurile sau să-și exercite dreptul de veto și să le trimită înapoi în Parlament. "Dacă cineva își imaginează că nu vor avea consecințe, înseamnă că au căzut pur și simplu de pe lună", a declarat el reporterilor, în 20 decembrie, notează publicația.

Măsurile ar limita independența magistraților și ar institui o unitate specială care să investigheze potențialele infracțiuni comise de aceștia. Magistrații au organizat proteste tăcute în fața instanțelor din întreaga țară pentru a se opune măsurilor.

De asemenea, parlamentarii din partidul de guvernământ au lansat în 26 decembrie un proiect de lege care propune modificări ale Codului penal al României și care, printre altele, nu va mai pedepsi abuzurile în serviciu în care daunele financiare sunt mai mici de 200.000 de euro (aproximativ 240.000 de dolari). Joi, inițiatorul proiectului de lege a anunțat că retrage propunerea, dar a spus că unele dintre dispozițiile sale ar putea fi încă adoptate ca amendamente la codul penal.

Măsurile, dacă ar fi adoptate, ar slăbi semnificativ lupta împotriva corupției.

Un efort similar a fost făcut la începutul acestui an pentru a stopa eforturile anticorupție și a determinat numeroși români să demonstreze pe străzi.Aceste proteste - cele mai mari din țară într-un sfert de secol - au atras uneori mai mult de o jumătate de milion de persoane și au durat mai mult de două săptămâni, forțând Guvernul să-și retragă actul normativ.

Analiștii spun că momentul în care se fac aceste modificări propuse Codului penal nu reprezintă o coincidență.

"Protestele au avut un impact, dar acum este iarnă, iar protestatarii sunt mai puțini", a declarat Cristian Pîrvulescu, decanul departamentului de științe politice la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică din București. "Politicienii înțeleg că acesta este momentul pentru a impune aceste schimbări".

Miercuri, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu reprezentanți ai grupurilor societății civile implicate în proteste. Totuși, s-a făcut prea puțin, mai notează New York Times.

"Nu ne-am așteptat prea mult de la această întâlnire, după 10 luni de proteste aproape permanente și cu ei încă îndemnând la schimbări în lege", a declarat Mihai Politeanu, unul dintre fondatorii Inițiativei România, organizație neguvernamentală a societății civile, care a fost la întâlnire.

Politeanu consideră că ceea ce se întâmplă în România este mai degrabă o încercare de a subordona puterea judecătorească și de a urma drumul Ungariei și Poloniei. Ambele țări au adoptat în ultimii ani politici care slăbesc controalele asupra puterii politice.

"În ianuarie, vom chema oamenii să iasă din nou pe stradă, până când aceste schimbări în legi se vor opri definitiv", a adăugat el.

România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, s-a luptat mult timp cu corupția, iar în ultimii ani a făcut progrese în acest sens. În luna noiembrie, procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunuri personale în valoare de peste 30 de milioane de dolari aparținând lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat și președinte al Camerei Deputaților din ParlamenT, scrie realitatea.net

Comentează știrea

Jon vasinsky texas
31 decembrie 2017
Colonie americana

Va asteptam sa ne mai construiti cateva autostrazi model BECHTEL.MAI VREM SI RACHETE KATYSSA MANA DOUA.TKS URSS.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.462 secunde