Ludovic Orban o contrazice pe Dăncilă: "Salariul minim nu se poate majora din burtă"

159
Ludovic Orban o contrazice pe Dăncilă:
Controversele privind majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020 continuă. În timp ce premierul demis Viorica Dăncilă anunță că decizia de mărire va fi adoptată săptămâna viitoare, premierul desaemnat Ludovic Orban anunță că majorarea nu se poate face "din burtă", scrie romaniatv.net


Majorarea salariului minim brut pe economie este o decizie care trebuie elaborată în parteneriat cu Consiliul tripartit și trebuie găsit un mecanism obiectiv pentru a efectua această creștere, a declarat marți premierul desemnat, Ludovic Orban, la audierea ministrului propus al Finanțelor, Florin Cîțu, în comisiile de specialitate.

"Din 2015, Comisia Europeană ne solicită să existe un mecanism prin care să se stabilească această creștere a salariului minim pe economie. Acest mecanism nu a fost instituit. Trebuie să știm foarte clar în momentul în care majorăm salariul minim pe ce ne bazăm. Pe indicele de creștere a productivității, pe creșterea salariului mediu brut pe economie, rata inflației o iau în calcul. Trebuie găsit un mecanism obiectiv care să determine o creștere a salariului minim nu din burtă, ci printr-o decizie administrativă, pentru că decizia salariului minim produce consecințe în economie care s-ar putea întoarce împotriva celor pentru care vrem să majorăm salariul minim, pentru că există riscul ca în anumite zone, dacă urcăm salariul minim prea mult, să-i lăsăm fără locuri de muncă și capitalul să migreze din România. Este o chestiune de decizie care trebuie elaborată în mod evident în parteneriat cu Consiliul tripartit, cu sindicate, patronate, organizațiile neguvernamentale care sunt grupate și care probabil dezbat propunerea ministrului care a fost formulată", a explicat Orban.


Liderul PSD a anunțat, luni seara, la România TV, că se va ține de cuvânt, în ciuda somațiilor lansate de Ludovic Orban, și va majora cu 100 de lei salariul minim pe economie. Mai mult, Dăncilă a precizat că actul normativ va fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea echipei conduse de Orban."În ședința de luni, mărim salariul minim. Am avut reuniune cu Consiliul Tripartit. Noi vrem să ne ținem de promisiuni. Statul român are putere să mărească salariul.", a transmis Viorica Dăncilă.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat săptămâna trecută un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

De asemenea, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0523 secunde