Legile lui Toader: Președintele României poate respinge o singură dată propunerea CSM

233
Legile lui Toader: Președintele României poate respinge o singură dată propunerea CSM - legileluitoader-1509280268.jpg
Proiectul de modificare a Statutului magistraților depus de către Ministerul Justiției, zilele trecute, la Parlament, prevede că președintele României nu poate respinge, motivat, decât o singură propunere pe care CSM o face pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.


În momentul de față, Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor prevede că președintele ICCJ, vicepreședinții și șefii de secție sunt numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar șeful statului nu poate refuza propunerile CSM decât motivat.


În proiectul depus la Parlament, președintele nu poate refuza decât o singură propunere pentru fiecare din aceste funcții. De asemenea, este introdusă suplimentar condiția pentru ocuparea acestor funcții ca respectivii magistrați să nu fi fost sancționați disciplinar.


O limitare similară a dreptului de a refuza propunerile este impusă și Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește propunerile făcute de către ministrul Justiției pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat încă din august că șefii Parchetelor nu vor mai fi numiți de către președintele României, ci de către CSM, însă Consiliul va trebui să accepte a doua propunere făcută de ministrul de Justiție, în caz că nu a fost de acord cu prima.


Durata mandatului a fost crescută față de actualele prevederi legale de la 3 la 4 ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.504 secunde