Legea privind funcționarea Avocatului Poporului, modificată la Senat

235
Legea privind funcționarea Avocatului Poporului, modificată la Senat - legeaprivindfunctionarea-1539705342.jpg
Senatul a adoptat, luni, cu 94 de voturi "pentru" și 13 "împotrivă", în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifică legea de organizare și funcționare a Avocatului Poporului.

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae și deputații PSD Florin Iordache și Eugen Nicolicea.

Potrivit proiectului, funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu funcția de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia.

"Avocatul Poporului, precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului, îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată și stabilită în aceleași condiții cu cea a judecătorilor Curții Constituționale, potrivit art.71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizația pentru mandatul în curs de exercitare", precizează proiectul.

Conform Agerpres, propunerea legislativă mai are ca obiect de reglementare înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în scopul consolidării activității Avocatului Poporului de apărător al drepturilor omului în domeniul controlului constituțional și al unificării practicii judiciare.

Acestea prevăd, în esență, garanții suplimentare pentru Mecanismul de Prevenire a Torturii, o serie de mijloace suplimentare pentru apărarea drepturilor unor categorii vulnerabile, reglementarea obligației instituțiilor rezidențiale de drept privat de a comunica sau, după caz, de a pune de îndată la dispoziția instituției Avocatul Poporului, în condițiile legii, informațiile, documentele sau actele pe care le dețin, atunci când instituția Avocatului Poporului investighează posibile încălcări ale drepturilor categoriilor vulnerabile. De asemenea, se urmărește consolidarea și consacrarea importanței activității Avocatului Poporului în domeniul controlului de constituționalitate și al unificării practicii judiciare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4518 secunde