Legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar a fost promulgată

de Cuget Liber Vineri, 15 Mai 2020 297
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buștean în spațiul extracomunitar, potrivit Agerpres.


„Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spațiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (...) Nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, prevede Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, inițiată de mai mulți deputați PSD.


Actul normativ reglementează instituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere la nivelul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic și gestionării durabile a fondului forestier.


„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanțată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenței recoltării masei lemnoase din fondul forestier național se instituie Catalogul național al masei lemnoase la nivelul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul național al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede legea.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică

Ultima oră

Titlurile zilei