Klaus Iohannis: Summit-ul NATO a fost și o reușită pentru România, ne-am atins obiectivele

133
Klaus Iohannis: Summit-ul NATO a fost și o reușită pentru România, ne-am atins obiectivele - iohanis-1575574918.jpg
Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, pe tema participării la summit-ul NATO de la Londra, care a avut loc săptămâna aceasta.


Principalele declarații ale președintelui:


Am participat la Londra la summit-ul NATO. Vreau să detaliez și aspecte din discuțiile de fond. NATO a ajuns la 70, este cea mai puternică alianță militară din toate timpurile, Premierul Boris Johnson s-a întrebat retoric ce face ca această alianță să fie așa de puternică. Răspunsul a fost ca toate țările membre să fie democrații consacrate.


Am avut discuții la summit-ul NATO despre împărțirea corectă a obligațiilor, despre viitorul NATO.


Împărțirea sarcinilor – toată lumea a înțeles și a acceptat că trebuie să plătească mai mult pentru apărare. Acest lucru a fost repede clarificat și nu a dus la niciun fel de controverse.


Solicitările de a evalua strategia pe termen mediu și lung pentru NATO – această chestiune a fost discutată și nici aici nu au apărut controverse, dimpotrivă, toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție pentru o strategie bună. Cum să reacționeze NATO cu China? Cum trebuie să aciționeze față re Rusia?


Am decis să solicităm secretarului general NATO să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care să ducă la o strategie.


NATO a împlinit 70 de ani, e unită, e puternică și are un viitor foarte bun.


Am descis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO.


Am discutat și planuri de intervenție pentru flancul estic.


A fost și o reușită pentru România, ne-am atins obiectivele cu care am mers acolo.


Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii Ministerului Muncii, Mediului și Tineretului și Sportului.


Președintele a spus că discuțiile cu premierul și o parte dintre miniștrii că au fost "foarte bune".


"M-au informat despre situația găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au și despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Vom continua seria discuțiilor", a spus Klaus Iohannis.


Pe de altă parte, săptămâna aceasta, Klaus Iohannis a participat la summit-ul NATO de la Londra.


Alianța "este unită, suntem uniți, NATO este puternică și mergem împreună mai departe fără niciun semn de întrebare", a sps, miercuri, Iohannis, la finalul reuniunii.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8226 secunde