Klaus Iohannis, declarația zilei despre procesul din dosarul Colectiv

183
Klaus Iohannis, declarația zilei despre procesul din dosarul Colectiv - zjcxzdfjymqyntyyngy0zdnkzdbjnme0-1576586054.jpg
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, cu privire la deciziile în primă instanță în dosarul Colectiv că patru ani poate fi considerat un termen lung pentru acest proces, dar că este important să se facă dreptate.

"Tragedia de la Colectiv în continuare este o tragedie pe care o resimțim cu toții de fiecare dată când vorbim despre asta și sunt convins că victimele, rudele victimelor au așteptat cu sufletul la gură, cum se spune, această primă hotărâre judecătorească. Patru ani poate fi considerat un termen lung. Pe de altă parte, vedeți că avem dosare, chiar în această perioadă am vorbit despre ele, de exemplu dosarul Revoluției, care trenează de foarte mult timp. Sper să nu se ajungă la perioade așa lungi. Dar, una peste alta, avem în primă instanță hotărâri, nu vreau să comentez hotărârea judecătorească fiindcă nu este rolul meu, dar important este să se facă dreptate. Este foarte important, și nu numai pentru victime și rudele victimelor, pentru noi toți să se facă dreptate; cei vinovați, cei real vinovați să fie pedepsiți și în acest fel să știm de ce am avut acea tragedie și, mai important poate, să știm cum putem să prevenim alte asemenea tragedii", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Luni, Tribunalul București a pronunțat sentința în dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone fiind condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru club.

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - la câte 11 ani și 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Daniela Niță - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În același dosar, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit 9 ani și 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niță, director al firmei de artificii, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu (șef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminița Ganea (consilier superior) - 7 ani, Ramona Sandra Moțoc (referent superior) - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moțoc, instanța a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.

SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată și suma de 62.298 lei.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5313 secunde