Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică

158
Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică - iohanis-1568817434.jpg
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că deciziile sale privind punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale vor fi luate după publicarea motivării de către CCR și a reiterat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în Parlament pentru votul de validare a Cabinetului său.


"Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare, dar, dacă doamna prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.


Șeful statului a susținut că decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Executivul condus de Viorica Dăncilă.


"CCR a luat astăzi în discuție actuala situație politică și prima observație pe care aș face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare și prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat, astăzi, cu satisfacție că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare", a arătat Iohannis.


În opinia sa, chestiunile legate de numirile și revocările miniștrilor menționate de CCR sunt "blocaje generate de refuzul prim-ministrului de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere".


Curtea Constituțională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Klaus Iohannis pe tema refuzului șefului statului de revocare din funcție a unor miniștri și de desemnare a interimarilor, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali din CCR.


Totodată, judecătorii constituționali au stabilit, referitor la desemnarea miniștrilor plini, că nu există conflict între premier și președinte, șeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.


Potrivit surselor citate, președintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de desemnare a miniștrilor interimari. 


Sursa: Agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5463 secunde