Klaus Iohannis: Am fost foarte aproape să intrăm în Schengen, dar au fost aleși PSD-iștii

189
Klaus Iohannis: Am fost foarte aproape să intrăm în Schengen, dar au fost aleși PSD-iștii - schengen-1557582033.jpg
Din cauza PSD nu suntem astăzi în Schengen, a declarat Klaus Iohannis sâmbătă, la Iași, cu prilejul lansării cărții "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa".


Klaus Iohannis a declarat că România a fost foarte aproape de a intra în Schengen, însă câștigarea alegerilor de către PSD, urmată de demersurile de modificare a legilor justiției, a blocat procesul de aderare. 




"Am fost, uite, atât de aproape, atât de aproape, vă jur, să intrăm în Schengen, dar au fost aleși PSD-iștii și au început să facă praf justiția și atunci toată discuția s-a oprit. Deci ... din cauza PSD nu suntem astăzi în Schengen și vă spun asta cu toată răspunderea, pentru că știu ce vorbesc. Dacă am fi continuat consolidarea statului de drept, lupta anti-corupție, care este urâtă, fiindcă răscolește toată mizeria din politică, astăzi am fi fost în Spațiul Schengen și astăzi nu am mai fi discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, și vă spun asta cu toată răspunderea. Nu din cauza voastră sau a francezilor, sau a olandezilor nu suntem în Schengen. ... din cauza PSD", a afirmat Iohannis. 


Președintele a menționat că nu vrea nimeni să se conexeze cu o țară în care corupția nu este sub control. 


"Discuția despre Schengen este veche și faptul că noi nu am intrat în spațiul Schengen se motivează în două feluri: o motivație este legată de felul cum ne comportăm noi, este vorba de spațiul statului de drept și al corupției. Nu vrea nimeni să se conexeze cu sistemele lui sensibile cu o țară în care corupția nu este sub control. Noi luptăm împotriva corupției, dar mai avem un pic de lucru atâta vreme cât ăia stau în vârful statului, știți despre cine vorbesc. Asta ține de noi și ne-o spun unii în față. Degeaba ne supărăm. Ne-au spus-o: 'rezolvați-vă statul de drept și mâine sunteți în Schengen'. Ok, hai la treabă. A doua explicație nu ține de noi. Este vorba de migrație, migrația necontrolată. Nu au încredere că știm să gestionăm fluxul migrațional și aici trebuie să spun că se înșeală. Noi știm să gestionăm, l-am gestionat și l-am gestionat foarte bine. Deci, acest argument extern de fapt nu ține. Asta le-am tot repetat și le-am tot spus. Credeți-mă, am discutat de sute de ori cu toți liderii europeni", a mai spus Iohannis, citat de Agerpres. 


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a scris miercuri pe pagina sa de Facebook că președintele Klaus Iohannis "s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen". 


"Iohannis s-a spălat pe mâini! Încă o dată! Azi am văzut toți cum domnul președinte s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen, apreciind că discuțiile tehnice nu sunt de nivelul dânsului și că subiectul trebuie abordat în formatul miniștrilor de interne. Aderarea la Spațiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv național. Pentru asta, toate forțele politice, indiferent de culoare sau doctrină, ar trebui să lucreze împreună", a afirmat Dan. 


Carmen Dan a afirmat că, "pentru prima dată după ani buni", discuțiile despre funcționarea și extinderea spațiului Schengen au fost reluate. "S-a întâmplat asta la inițiativa noastră, în cadrul Consiliului Informal JAI de la București. Și feed-backul a fost pozitiv", a declarat Dan. 


Ea a menționat că s-au purtat discuții cu omologii din state membre Schengen și că MAI face în prezent eforturi pentru ca pe agenda Consiliului JAI din iunie să fie inclusă discuția despre aderarea României și Bulgariei. 


Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Arad, că "decizia politică a unor state membre ne împiedică să aderăm la Spațiul Schengen", ea adăugând că în urma summitului de la Sibiu ar trebui să fie luate decizii în care să se regăsească și România. 


"Este important pentru țara noastră summitul de la Sibiu, fiecare țară care deține președinția rotativă are un summit informal. Important este ca la acest summit să fie luate decizii în care să se regăsească și România. De aceea am solicitat domnului președinte (Klaus Iohannis - n.r.) ca în discuțiile pe care le are cu lideri europeni să vorbească despre Schengen, pentru că știm că este vorba doar de o decizie politică, îndeplinim condițiile tehnice pentru aderare la Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat și de Comisia Europeană. Dar decizia politică a unor state membre ne împiedică să aderăm la Spațiul Schengen. I-am solicitat domnului președinte să profite de acest summit, să vorbească cu liderii europeni, pentru că suntem în România, și să aducem, în urma acestui summit, și ceva care este de interes pentru țara noastră și pentru români", a spus Dăncilă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.2792 secunde