Iohannis: Miniștrii PSD de la Educație nu au rezistat tentației păguboase de a face politici educaționale după ureche

de Cuget Liber Marţi, 10 Septembrie 2019 153
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că miniștrii pe care PSD ''i-a perindat'' la Ministerul Educației ''nu au rezistat tentației păguboase'' de a face politici educaționale ''după ureche'', cu ''modificări haotice''.


"Multe dintre modificările legislative recente nu au făcut altceva decât să bulverseze sistemul românesc de învățământ. De aceea, când am lansat proiectul 'România Educată', am pornit de la ideea că este esențial să consultăm cât mai mulți actori din domeniu, pentru a integra într-un concept unitar inițiativele acestora. Miniștrii pe care PSD i-a perindat la Ministerul Educației nu au rezistat însă tentației păguboase de a face politici educaționale după ureche, cu mici modificări haotice aduse cel puțin lunar actualului sistem", a spus președintele, prezent la evenimentul "Future Skills & Future of Work", organizat de Liga Studenților Români din Străinătate la Romexpo.


În acest sens, el a opinat că România are nevoie un sistem național permanent, care să cartografieze relația dintre educație și piața muncii, care să indice nevoile actuale, să le anticipeze pe cele viitoare și să arate care filiere educaționale au cea mai mare rată de integrare a absolvenților în economie.


Președintele a apreciat că economia românească se află "într-un moment de răscruce", în care vechile "atuuri", precum costurile scăzute ale forței de muncă, nu vor mai fi suficiente pentru a impulsiona creșterea economiei și convergența cu nivelul de trai din restul Europei. Totodată, a declarat că țara noastră are nevoie de oameni bine pregătiți profesional, capabili să se adapteze rapid unei piețe a muncii foarte dinamice și a subliniat că această pregătire este în mare parte generată de calitatea sistemului educațional.


"Din păcate, tocmai în acest domeniu, România a rămas în urmă și se confruntă cu multe probleme care s-au cronicizat. Rata mare de părăsire timpurie a școlii, care depășește 16%, este departe de ținta de 11% asumată de România pentru anul 2020. Nivelul ridicat de analfabetism funcțional, participarea scăzută la învățământul superior - care ne plasează, din nefericire, pe ultimul loc din Uniunea Europeană - sau slaba calitate a educației profesionale sunt doar câteva exemple care arată situația gravă din educație", a spus președintele.


El a vorbit despre importanța programelor și mecanismelor de învățare pe tot parcursul vieții, menționând că astfel de programe trebuie să fie derulate în parteneriat cu sectorul privat și "să contribuie la îndepărtarea stigmatului asociat în unele cazuri muncitorilor recalificați".


Iohannis a evidențiat faptul că Europa dorește să devină un lider în construcția economiei verzi, iar aceste ambiții trebuie să se reflecte în programele de formare și de recalificare.


"Cercetarea și inovarea sunt esențiale într-o țară cu atât potențial creator în rândul tinerilor cum este România. Problema este ce facem noi în această lume plină de oportunități. În ultimii trei ani, România a fost ținută în loc de o guvernare preocupată doar să rezolve problemele penale ale liderilor, un timp extrem de important furat dezvoltării noastre. Nu acesta este drumul României educate, nu aceasta este direcția pe care oamenii au ales-o pentru țara lor pe 26 mai, prin votul dat la referendum", a mai spus el.


Președintele a remarcat că țara noastră are un număr mare de cetățeni "talentați și întreprinzători", iar acestora trebuie să li se ofere instrumentele pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare personală și profesională. 


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei