Iohannis: Avem nevoie de schimbări profunde în sistemul de învățământ universitar

150
Iohannis: Avem nevoie de schimbări profunde în sistemul de învățământ universitar - klausiohannis-1495183710.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că în sistemul de învățământ universitar este nevoie de schimbări profunde și pe termen lung și nu de unele minore și dese.


"Trăim mai multe crize simultan: pe de-o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populației din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puțini sunt educați la un nivel la care să fie pregătiți pentru a face față unei lumi și unei economii aflate într-o schimbare rapidă. Aceste realități dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore și dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus Iohannis, la cea de-a X-a Gală a profesorului Bologna, organizată la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.


El a amintit că prima ediție a Galei profesorului Bologna a avut loc la Sibiu pe vremea când era primar.


"Atunci, în 2007, vremurile erau diferite. Existau aproape un milion de studenți într-un sistem greoi și încărcat, în care calitatea era pusă la încercare de o lipsă cronică de spații educaționale și de un număr insuficient de cadre didactice. În doar 10 ani peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Avem mai puțin de 500.000 de studenți", a arătat Iohannis.


Șeful statului a precizat că România se află la coada clasamentelor europene privind finalizarea studiilor universitare de către tineri, deși există stereotipul că "toată lumea merge la facultate". De asemenea, el a arătat că unul din 15 studenți români studiază în străinătate.


El a susținut și că educația și cercetarea trebuie să dobândească o fundație solidă și predictibilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5087 secunde