Iese cu scântei la ședința Consiliului Local? Spații verzi, scoase la vânzare, în Constanța

6586

Articole de la același autor

Lipsa spațiilor verzi din municipiul Constanța a fost mereu un subiect de dispută. De la partide politice, la ONG-uri sau societatea civilă, care realizează pe zi ce trece că nu există suficiente parcuri unde să-și plimbe copiii sau nepoții, toate au tras semnale de alarmă că lipsa spațiilor verzi reprezintă o problemă a urbanizării actuale. Municipiul Constanța s-a dezvoltat în ultima perioadă masiv, însă, din păcate, nu și la acest capitol. Și, mai rău este că, dacă tot nu se amenajează locuri noi cu verdeață, nici cele existente nu au șanse să aibă o viață prea lungă.

Consilierii locali din Constanța se reunesc, vineri, 29 mai, de la ora 13.00, în sala "Remus Opreanu" a Palatului Administrativ. Practic, este prima ședință de după starea de urgență, iar întâlnirea pare că o să fie una cu "scântei". Motivul este mai mult decât elocvent, dacă ținem cont de mesajele transmise deja de cei de la USR Constanța, care atrag atenția consilierilor locali să nu voteze proiectele de hotărâre ce vizează vânzarea mai multor terenuri, unele dintre ele fiind chiar spații verzi.

Concret, pe ordinea de zi, se află mai multe proiecte de hotărâre, iar unele dintre acestea vizează vânzarea a 10 terenuri aflate în proprietatea municipalității. Două dintre acestea ar urma să fie vândute în mod direct. Este vorba despre terenul în suprafață de 722 mp situat în stațiunea Mamaia, Restaurant Turist, care ar urma să fie înstrăinat către SC Balcan Expres SRL în schimbul sumei de 231.357,68 euro, și terenul situat pe strada Libertății nr. 21, în suprafață de 33 mp, ce va fi vândut familiei Bogdan și Mari-Luana Brânzei, prețul urmând să fie stabilit ulterior prin evaluare autorizată.

Un alt proiect vizează aprobarea vânzării prin licitație publică a caietului de sarcini, precum și a raportului de evaluare ce stabilește prețul minim de pornire a vânzării imobilului teren, proprietate privată a municipiului Constanța, situat în strada Traian nr. 27, în suprafață de 75 mp.

În schimb, toate celelalte șapte proiecte fac referire la oportunitatea vânzării prin licitație publică a unor terenuri. Este vorba despre o parcelă în suprafață de 34 mp situată în stațiunea Mamaia, zona Perla-Select, un teren de 28 mp situat pe strada Ion Adam nr. 34 și unul cu o suprafață de 75 mp situat în stațiunea Mamaia, zona Hotel Prestige.

De asemenea, mai sunt luate în calcul: terenul de 150 mp situat pe aleea Universității nr. 44A, terenul în suprafață de 565 mp situat pe bd. Aurel Vlaicu FN și un alt teren în suprafață de 814 mp aflat în stațiunea Mamaia, zona Hotel Delta. La acesta din urmă, vânzarea ar urma să aibă loc sub condiția menținerii funcțiunii urbanistice de spațiu verde amenajat.

Municipalitatea, neinteresată de proiecte pe spațiul verde

În fine, ultimul teren scos la mezat are cea mai mare suprafață dintre toate cele ce ar urma să fie vândute de municipalitate. Acesta are 1.323 mp și este situat în stațiunea Mamaia, zona Hotel "Tomis". Oferta de cumpărare a fost făcută, încă din anul 2018, de firma SC Parthis SRL ce aparține omului de afaceri Nicolae Bucovală, proprietarul Hotelului "Tomis".

"Suprafața de teren de 1.323 mp este înregistrată ca spațiu verde, iar municipalitatea execută lucrări de întreținere ale acestuia în baza contractului de prestări servicii de executare lucrări întreținere spații verzi. Municipalitatea nu intenționează demararea unor programe sau proiecte pe acest teren", scrie negru pe alb în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Așadar, terenul poate fi vândut fără niciun regret! De ce să fie întreținut, eventual cu câteva băncuțe sau locuri de joacă pentru cei mici, când este mai simplu să scapi de el fără să mai ai cheltuieli?

Tot din documente reiese că vânzarea se va face prin licitație publică organizată de municipalitate la care poate participa orice persoană interesată, accesul nefiind îngrădit sau condiționat de îndeplinirea unor cerințe specifice pentru cumpărarea acestuia. Prețul de pornire al licitației publice va fi stabilit prin raport de evaluare întocmit de firma autorizată ANEVAR. În ceea ce privește prețul de vânzare, acesta se va încasa integral și se va face venit la bugetul local.

XXX

Rămâne de văzut dacă toate aceste proiecte ce fac referire la vânzarea spațiilor verzi vor trece de votul aleșilor locali, cu atât mai mult cu cât există voci care au transmis că asemenea tranzacții nu sunt în interesul cetățenilor municipiului Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4942 secunde