Fostul premier Adrian Năstase, apel la social-democrați pentru refondarea PSD

575
Fostul premier Adrian Năstase, apel la social-democrați pentru refondarea PSD - adriannastase-1559584813.jpg

Articole de la același autor

Fostul premier Adrian Năstase a lansat, ieri, un apel către actualii, foștii membri și simpatizanții PSD să sprijine principalul partid al stângii pentru ca "să iasă din criza în care se află și pentru refondarea" formațiunii social-democrate.
"În fața eșecului politic al PSD în alegerile pentru Parlamentul European, considerăm că este datoria noastră morală să sprijinim principalul partid al stângii să iasă din criza în care se află. O spunem cu tărie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidență în interiorul PSD, nu dorim să constituim un partid în interiorul partidului. Nu suntem animați de dorința de a dobândi înalte demnități în statul român. Însă, dorim și credem că este posibilă refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca în continuare un rol decisiv pentru progresul României. Misiunea uriașă a reclădirii stângii românești are nevoie de toate resursele umane disponibile, de toate mințile și sufletele oamenilor de stânga. Suntem împotriva oricăror acțiuni de revanșă ori răzbunare. Să mergem împreună! este și dorința noastră sinceră", se arată în scrisoarea apel, publicată pe blogul lui Adrian Năstase.


El subliniază că nu rezultatele scrutinului din 26 mai sunt cauza crizei, ci pierderea confruntării electorale a fost consecința inevitabilă a politicilor PSD din ultimii ani.


"PSD are nevoie de refondare, pentru a supraviețui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esențiale: de identitate, de management, de resurse umane și comunicațională", adaugă el.
Adrian Năstase consideră că, după câștigarea alegerilor parlamentare din 2016, PSD s-a aruncat, total nepregătit, într-o luptă pentru schimbarea justiției penale.


"În locul unor necesare schimbări de sistem (și nu, în principal, de persoane) care să fie asumate și explicate public, s-a procedat prin măsuri luate pe ascuns, lipsite de explicații credibile. Ca atare, percepția inițială s-a transformat în credință: PSD nu urmărește corectarea numeroaselor abuzuri din justiție, ci dobândirea impunității pentru unii din liderii săi. Manifestațiile de protest din 2017 - 2018, din țară și străinătate, au determinat acumularea unui val uriaș de ură împotriva PSD, care s-a descărcat cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a două guverne care nu și-au asumat măsuri nepopulare în domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD", explică Năstase.


Cum "vede" Năstase revigorarea guvernării


Un alt punct subliniat de fostul ministru este legat de revigorarea guvernării. 
"Guvernarea are nevoie deopotrivă de noi nume și de noi idei. Auditul intern al performanțelor administrării țării devine un pas obligatoriu în vederea relansării activității. Noua echipă și programul de guvernare adaptat realităților ar trebui să asigure nu doar oprirea hemoragiei electorale, ci inversarea tendințelor, pentru a putea câștiga alegerile locale. După alegerile parlamentare, PSD trebuie să fie în măsură să formeze o nouă coaliție de guvernământ", se arată în scrisoare.
PSD are nevoie de o autentică deschidere spre societate, atât prin primirea de noi membri, cât și prin preluarea ideilor care vin de la cetățeni, se subliniază în scrisoare.


"Considerăm utilă introducerea unui sistem de alegeri interne pentru desemnarea candidaților în alegerile locale. PSD trebuie să găsească soluții constituționale și realiste care să permită votul tuturor cetățenilor, din țară și străinătate", se precizează în apelul lansat de Năstase.


În document se vorbește și despre o politică de resurse umane centrată pe competențe: "Reinstaurarea criteriului competenței politice și profesionale ar putea mobiliza militanții partidului, atât pe cei cu vechime în partid, cât și pe cei care ar urma să fie invitați să facă parte în baza prestigiului de care se bucură în societate".


De asemenea, un alt element evidențiat este refacerea legăturilor cu social-democrația internațională.
"Nutrim speranța că demersul nostru va găsi ecourile necesare în rândurile stângii românești, fiind urmat de decizii dificile dar necesare, care însă - subliniem - nu ne aparțin nouă, ci celor aflați în conducerea actuală a PSD", se afirmă în apelul-petiție lansat de Adrian Năstase.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8522 secunde