Eurodeputatul Norica Nicolai:

"Este nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a da legitimitate celor care sunt aleși"

143
Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a declarat, ieri, că este normal ca alegerile locale să fie în două tururi de scrutin întrucât legitimitatea democratică este mult mai mare.

"Vrem alegeri în două tururi. Mi se pare că legitimitatea democratică este mult mai mare. Într-o țară în care lehamitea politică este evidentă, și, dacă vă uitați la structura prezenței la vot a populației în diferite tipuri de alegeri, veți vedea că din ce în ce mai puțini români aleg să participe la acest exercițiu democratic. În aceste condiții, este nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a da legitimitate celor care sunt aleși", a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Norica Nicolai, care este președintele Consiliului Național al ALDE.

Potrivit Agerpres, Norica Nicolai a mai adăugat că, în opinia sa, alegerile într-un singur tur de scrutin creează premisa apariției "vechililor și baronilor locali".

"Formula asta cu un singur vot pe care a lansat-o Traian Băsescu a creat ceea ce astăzi numim în limbajul public un gen de vechili, de baroni locali. Formula asta era folosită și în perioada interbelică. Cred că este foarte bine ca, indiferent cine ar fi într-un mandat, să aibă un anumit tip de control democratic", a spus eurodeputatul.

Nicolai a subliniat că au fost cazuri în care aleșii locali au performat, dar alții cu nenumărate mandate au atins limitele de incompetențe.

"Eu cred că, în fiecare loc, fiecare trebuie să rămână atâta vreme cât are ceva de făcut și ceva de spus pentru comunitate. Acestea sunt argumentele pentru care ALDE consideră că este normal ca alegerile să fie în două tururi de scrutin", a declarat Norica Nicolai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3699 secunde