Ședință solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO

134
Ședință solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO - klausiohannisliviudragneacalinpo-1554189885.jpg
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, marți, într-o ședință comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice. Parlamentarii urmează să semneze o declarație prin care se reafirmă atașamentul față de principiile, valorile și țelurile NATO. La ședință vor participa președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă.


Camera Deputaților și Senatul marchează, marți, printr-o ședință solemnă, 15 ani de la aderarea României la NATO.


Potrivit unui document aprobat de conducerea Parlamentului, la eveniment sunt invitați să participe președintele României, premierul, membri ai Guvernului, înalți oficiali și reprezentanți ai corpului diplomatic.


Administrația Prezidențială a confirmat luni că președintele Klaus Iohannis va participa la ședința solemnă a Parlamentului.


Parlamentul urmează să adopte, cu această ocazie, o declarație.


Aderarea României la Alianța Nord-Atlantică a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.


La împlinirea a 70 de ani de la înființarea organizației și a 15 ani de la aderarea României la structurile acesteia, statul român este angrenat în marile dosare de acțiune ale NATO, fiind un partener solid și totodată un membru activ în luarea deciziilor la nivelul structurilor Alianței.


La 18 februarie 2004, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind aderarea României la NATO. La 3 martie 2004 legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, documentul fiind semnat de președintele Ion Iliescu la data de 4 martie, iar ulterior, în cadrul unei ceremonii solemne a fost depus de premierul Adrian Năstase la depozitarul Tratatului - Guvernul Statelor Unite ale Americii - la data de 29 martie 2004. Din acest moment, România a devenit stat membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.


Momentul solemn de ridicare a drapelelor noilor state membre a avut loc la 2 aprilie 2004 la Bruxelles, cu prilejul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO. Pentru a marca aderarea României la NATO patru deputați au avansat o inițiativă legislativă prin care au cerut instituirea Zilei NATO în România, care este marcată anual în prima duminică din luna aprilie.


În prezent, în cadrul misiunilor NATO, sunt implicați 887 de militari români, dintre care 56 în misiunea KFOR din Kosovo, 690 în misiunea din Afganistan, un detașament de apărare antiaeriană de 120 de militari în Polonia și 21 de militari cu rol de stat major și de legătură pe lângă structurile Alianței.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2649 secunde