Edilul Viorel Ionescu, semnal de alarmă! Spitalul Orășenesc Hârșova este subfinanțat!

2561
Edilul Viorel Ionescu, semnal de alarmă! Spitalul Orășenesc Hârșova este subfinanțat! - fondionescuviorel1-1585591978.jpg
Spitalul Orășenesc Hârșova este un spital curat, pentru a cărui dezvoltare autoritatea locală a atras fonduri europene, pentru aparatură medicală modernă și îmbunătățirea condițiilor de tratare a pacienților. Un spital lăudat în cel mai recent studiu privind luarea de mită în sistemul medical din țara noastră. Dar, în același timp, atrage atenția primarul Viorel Ionescu, este un spital subfinanțat, căruia nu i se alocă fonduri conform calității și cantității de servicii medicale pe care le prestează.

Este pandemie de coronavirus, este stare de urgență, iar sistemul medical este în prima linie. Cu tot cu problemele și lipsurile cu care se confruntă de ani buni! Spitalul Orășenesc Hârșova, situat în nordul județului Constanța, deservește vreo zece localități. Este unitatea medicală în care își pun speranța aproximativ 50.000 de localnici, mai ales în această perioadă. Și, precum în cazul multor altor unități medicale, nu este ocolită de probleme. Una dintre cele mai mari este cea financiară. S-a ajuns în această situație, atrag atenția atât primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, cât și reprezentanții spitalului, întrucât unității medicale nu i-au fost decontate servicii medicale de aproape 1,5 milioane de lei.

Finanțarea pe serviciile medicale realizate este prea mică!

"Spitalul Hârșova se dezvoltă, dar se confruntă cu o problemă, pe care o are întreg sistemul. Spitalul are de primit bani pentru servicii medicale efectuate și nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Am înțeles că prefectul a făcut adresă către guvernanți, pentru a fi alocați banii necesari, să vedem dacă va avea succes demersul. Spitalul Hârșova are datorii pentru că are încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din 2017, pe niște indicatori foarte mici, din 2016. Între timp, indicatorii au crescut, astfel că se dorește încheierea unui alt contract, pe indicatorii actuali, mult mai buni", a precizat primarul Viorel Ionescu.

În condițiile existenței acestor datorii, banii pentru achiziții sunt limitați. Însă, aici intervine autoritatea publică locală, care a reușit să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea unității. Astfel, în prezent sunt în desfășurare mai multe proiecte cu finanțare europeană, dintre care menționăm: reabilitarea energetică a spitalului, dotarea ambulatoriului cu aparatură medicală modernă (printre care, 164 de echipamente pentru mai multe cabinete, respectiv pentru chirurgie, ortopedie, medicină internă, ginecologie, pediatrie, ORL, urologie, neurologie, oftalmologie), angajarea de specialiști, scăderea timpului de diagnosticare etc.

"Spitalul Hârșova este pe o pantă ascendentă și am curajul să spun că are condiții mai bune decât la Spitalul Județean Constanța. Totodată, în cel mai recent studiu privind luarea de mită în sistemul medical, a fost dat exemplu, că niciun pacient nu a reclamat să i se fi pretins șpagă", a subliniat primarul Viorel Ionescu.

Apel: toate UAT-urile din zonă ar trebui să cotizeze la întreținerea spitalului!

Un real sprijin pentru dezvoltarea spitalului – și un aspect asupra căruia primarul insistă, încă de la debutul mandatului său! – ar fi schimbarea legislației și implicarea financiară a tuturor unităților teritorial administrative pe care le deservește, dintre care enumerăm Ghindărești, Ciobanu, Gârliciu etc. "Spitalul deservește o zonă cu zece localități, cu aproximativ 50.000 de locuitori, dar nicio altă localitate nu contribuie la bugetul de funcționare al unității. Cred că această pandemie ar trebui să ne conștientizeze că se impun schimbări. Statistica arată că doar 50% dintre pacienții spitalului sunt din Hârșova, restul sunt din împrejurimi. Se impune ca și celelalte localități să contribuie financiar, iar dacă nu pot, Consiliul Județean Constanța să intervină în acest sens", a subliniat primarul Viorel Ionescu.



Campanie de donații pentru dezinfectanți, măști și mănuși


În contextul acestor lipsuri financiare, care caracterizează, de altfel, tot sistemul sanitar, Asociația de Părinți "Amadeus" și Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova au lansat o campanie de susținere a cadrelor medicale în lupta împotriva coronavirusului. Cei care doresc să doneze o pot face în contul RO29 RZBRD 0000060012567385, iar suma colectată va fi folosită pentru achiziționarea de echipamente de protecție și materiale de igienizare și dezinfecție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3268 secunde