Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de șeful statului

de Carmen MOCANU Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 376
Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Iulius Filip, disident anticomunist și fost deținut politic, cu Crucea Națională „Serviciul Credincios“ clasa a III-a.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului i-a conferit lui Iulius Filip această distincție în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice.

Totodată, Administrația Prezidențială mai precizează că șeful statului a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Astfel, menționează că prima acțiune publică a președintelui Iohannis a fost decorarea, pe 22 decembrie 2014, a lui Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României“, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație.

De asemenea, Administrația Prezidențială arată că, din 2014 și până în prezent, președintele Iohannis a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică

Ultima oră

Titlurile zilei