Deputații au votat proiectul USR de înființare a "DNA-ului pădurilor"

947
Deputații au votat proiectul USR de înființare a

Articole de la același autor

Reprezentanții USR susțin că, la "adăpostul" unei legislații neclare, în fiecare oră, România pierde trei hectare de pădure. Mai exact, zeci de milioane de metri cubi de lemn dispar din păduri din cauza tăierilor ilegale.

Operațiunea ar avea loc cu complicitatea autorităților, deoarece cursurile a zeci de râuri sunt deviate, betonate sau secate pentru construirea unor așa-zise microhidrocentrale chiar și în zone protejate prin lege. Iar în acest fel, secarea râurilor distruge ireversibil ecosistemele.

Un raport recent al Comisiei Europene arată că, în România, doar 14% din gunoi este reciclat, deși, începând cu iulie 2019, exista obligația colectării selective a deșeurilor.

"Toate acestea sunt cauze ale distrugerii mediului și ale accentuării poluării, mai ales în zona marilor aglomerări urbane. Capitala țării, București, reprezintă un exemplu elocvent, fiind unul dintre cele mai poluate orașe europene. În ciuda semnalelor de alarmă trase de societatea civilă, în ciuda avertismentelor Uniunii Europene, România se îndreaptă încet-încet către un dezastru ecologic", se menționează în raport.

În acest context, USR a inițiat un proiect de lege privind înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, un fel de "DNA al pădurilor". Această direcție ar urma să fie o structură specializată de parchet, cu competențe în investigarea infracțiunilor de mediu. Activitatea sa va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. Printre inițiatori se află și deputatul USR Constanța, Stelian Ion. Deputatul are convingerea că stoparea tăierilor ilegale se poate realiza odată ce "DNA-ul pădurilor" va deveni funcțional .

"Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care își doresc să trăiască într-o țară în care mediul să fie respectat", spune Stelian Ion.

Proiectul de lege propus de USR a fost deja adoptat de Camera Deputaților. Votul final aparține Senatului, care este cameră decizională. Înființarea unei structuri de magistrați specializați în domeniul combaterii infracțiunilor împotriva mediului este una dintre recomandările cuprinse în Raportul pentru România al Grupului de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL), care funcționează la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Raportul pentru România indică faptul că amploarea fenomenului de infracționalitate în domeniul mediului nu este cunoscută, nu există date și statistici concludente și nu există procurori și judecători specializați în acest sens.

Reprezentanții USR consideră că legea reprezintă o investiție într-un viitor mai bun al următoarelor generații și speră ca proiectul să fie adoptat rapid și de senatori, urmând ca Guvernul să asigure implementarea sa într-un timp cât mai scurt. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3295 secunde