Curtea Constituțională: Mircea Diaconu nu va avea reprezentanți în secțiile de votare

227
Curtea Constituțională: Mircea Diaconu nu va avea reprezentanți în secțiile de votare - mirceadiaconu640x400-1569940062.jpg
Formațiunile lui Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, ALDE și Pro România, care îl susțin în cursa pentru Cotroceni pe Mircea Diaconu nu vor putea avea reprezentanți în secțiile de votare, după ce Curtea Constituțională a respins contestația celor două partide împotriva hotărârii luate în acest sens de Biroul Electoral Central (BEC).


Curtea Constituțională a respins marți contestația ALDE - Pro România împotriva deciziei BEC care stabilea necesară calitatea de partid parlamentar la momentul completării birourilor electorale pentru prezidențiale.


CCR anunță, într-un comunicat de presă, că a luat în discuție contestația formulată de Alianța Electorală «UN OM» împotriva deciziei de sâmbătă a Biroului Electoral Central, iar în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins sesizarea. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central.


Astfel, alianța care îl susține pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale nu va putea avea reprezentanți în secțiile de votare.


Biroul Electoral Central (BEC) a emis, vineri, o decizie prin care calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale din țară și a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Decizia BEC prevede: "prin partidele politice parlamentare care au propus candidați se înțelege orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive".


De asemenea, BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale. Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu, potrivit sursei citate.


Vineri, vicepreședintele ALDE Norica Nicolai a acuzat BEC că "joacă politic" și vrea să blocheze reprezentarea lui Mircea Diaconu în secțiile de votare.


Campania electorală începe oficial în 12 octombrie.


Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc în 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur, între 22 și 24 noiembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.352 secunde