Curtea Constituțională: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă

183
Curtea Constituțională: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă - ioh-1568811738.jpg
Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare, potrivit unor surse din instituție.


Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.


De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, cum era propusă Dana Gârbovan.


Curtea Constituțională s-a întrunit miercuri în prima ședință după vacanță și a avut pe agendă sesizarea Guvernului privind un conflict juridic pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari.


Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este "mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției". El a susținut că, potrivit Constituției, șeful statului nu are nicio atribuție în numirea ministrului interimar.


La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că "premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală - să se prezinte în fața Parlamentului".


Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părțile - Executiv și Președinție - au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie. Miniștrii ALDE Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare.


Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.


Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.


De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă. "Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se folosește de tribuna oficială a Administrației Prezidențiale pentru a-și lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniștri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniștrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situație fără precedent, o situație de confuzie și dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil și egoist al președintelui. Domnul președinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituțională pentru a reclama un conflict juridic cu șeful statului", susținea premierul Viorica Dăncilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9864 secunde