CONSTANȚA PROSPERĂ

1768
CONSTANȚA PROSPERĂ - usrstelianion-1581703896.jpg
După două decenii de pesedism, Constanța, unul dintre cele mai mari, mai bogate orașe ale României, arată ca o ruină. Republica Mazăre nu s-a dezintegrat, ci se perpetuează prin aceleași mecanisme toxice, chiar dacă la vârf s-au schimbat câteva figuri care încearcă salvarea aparențelor printr-o comunicare veselă și triumfalistă. De fapt, Constanța este în continuare un oraș anost, neîngrijit și subdezvoltat economic, cu ani buni în urma celorlalte mari orașe ale României.


Avem niște atuuri imbatabile: patrimoniul istoric și cultural, marea, plajele, portul, poziția geostrategică. Dacă la acestea adăugăm dorința hotărârea constănțenilor de a trăi într-o urbe europeană, putem spune că avem tot ce ne trebuie pentru a ridica acest oraș.

Dar pentru asta, înainte de orice, Constanța are nevoie de investiții majore, realizate transparent, fără cotă-parte pentru diverse grupuri de interese. Dar nu-ți vine nimeni să investească dacă nu arăți onestitate, dispoziție pentru eliminarea în cât mai mare măsură a birocrației și înțelegerea relației cu investitorul drept un parteneriat din care să aibă de câștigat toată lumea și în primul rând cetățeanul.

O altă prioritate trebuie să fie ordinea în regimul construcțiilor căci în ultimele două decenii, Constanța și Mamaia au fost mutilate pentru interese imobiliare meschine, cu complicitatea autorităților locale. Trebuie oprit acest haos urbanistic din cauza căruia au fost distruse zonele verzi și fața orașului! Pentru a redeveni un oraș al viitorului, un oraș curat și sănătos, este nevoie să protejăm și să extindem spațiile verzi, locurile de joacă și terenurile de sport. Iar asta nu se va putea realiza fără să avem în vedere deopotrivă o politică îndrăzneață pentru construcția de parcări și un sistem de transport public eficient, care să acopere cât mai bine orașul.

Turismul estival nu este singura soluție pentru Constanța, ci un sistem integrat de atracții turistice care să facă din Constanța oraș demn de vizitat în orice anotimp. Și mă refer aici la reabilitarea Cazinoului, refacerea integrală și responsabilă a zonei vechi a orașului (cu toate monumentele sale istorice și de arhitectură), susținerea materială și eventual regândirea conceptelor muzeale sau la refacerea străzii Ștefan cel Mare ca zonă comercială și de promenadă. În timp, mozaicul de istorii ale orașului va trebui pus cap la cap pentru a-i spune constănțeanului în primul rând și oricărui oaspete o istorie atrăgătoare, autentică și închegată despre identitatea orașului nostru. 
După alegerile locale, vom începe să reclădim Constanța. Trebuie să avem în minte două lucruri: că fără hoție ajungem departe și că avem tot ce ne trebuie pentru a prospera și a deveni din nou un reper de civilizație printre orașele mari ale României și ale părții de lume în care trăim.

STELIAN ION


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 03 Februarie 2020
Stire din Economie : 2019 a fost un an bun pentru turism
Pagina a fost generata in 0.4107 secunde