Ce spune despre amnistie și grațiere Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită

229
Ce spune despre amnistie și grațiere Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită - mita-1544797860.jpg
Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență, susține că amnistia și grațierea sunt necesare pentru "liniștirea spiritelor" în societatea românească și pentru revenirea la o "atmosferă calmă", subliniind că o astfel de măsură ar fi și în favoarea judecătorilor și procurorilor care au săvârșit abuzuri.


Adrian Severin a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o contestație în care cere anularea condamnării de 4 ani închisoare, primite în 2016, pentru luare de mită și trafic de influență.


Severin a fost eliberat condiționat în februarie 2017, după ce a executat efectiv un an și trei luni din pedeapsă.


Prezent vineri la sediul Instanței supreme, Adrian Severin a fost întrebat de jurnaliști dacă o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere l-ar ajuta.


"Nu-mi este de ajutor absolut nimic, în afară de ceea ce reprezintă o soluție legală de fond, care să spună ceea ce am spus întotdeauna, că nu exista niciun motiv de condamnare. Însă, în ceea ce privește amnistia și grațierea, eu am spus că pe mine nu mă interesează, dar pentru că subiectul este fierbinte vreau să spun că amnistia și grațierea este absolut necesară pentru liniștirea spiritelor în societatea românească, pentru revenirea la o atmosferă calmă și aș mai adăuga că este absolut necesară magistraților, judecători și procurori, care vor răspunde într-o zi pentru abuzurile pe care le-au făcut. Eu nu am niciun sentiment de revanșă și cred că ar fi foarte bine ca toată lumea să se liniștească, să tragem linie - am greșit, unii, alții, mai mult, mai puțin. Haideți să ne împăcăm, unii au fost condamnați, unii și-au ispășit pedeapsa, pe drept, pe nedrept, nu mai putem face diferențe. Sigur că unii sunt vinovați, au făcut lucruri rele, alții știm că sunt nevinovați, s-a dovedit că sunt nevinovați", a afirmat Severin.


El a spus că societatea română are nevoie de liniște și împăcare și de reconciliere.


"Să fie pacea Centenarului. Societatea este măcinată de ură, este plină de nervi, de furie și este divizată. Nu avem nevoie de această divizare. Și corupția trebuie combătută, dar corupția s-a insinuat inclusiv în rândurilor celor care trebuiau să o combată. Trebuie să tragem linie și să vedem cine, ce a greșit și să închidem acest capitol, pentru ca, după aia, să ne putem ocupa, liniștiți și bine, de lupta împotriva corupției. Să nu mai avem corupție în justiție. Să o combatem cu un instrument care nu mai suferă de plaga propriei boli", a declarat Adrian Severin.


În legătură cu cererea sa de anulare a condamnării, Adrian Severin invocă nelegala constituire a completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă, invocând decizia Curții Constituționale.


"O serie întreagă de oameni au fost judecați de instanțe care nu au fost corect constituite. În felul acesta, procesul lor nu a fost echitabil, indiferent de sentința care s-a dat, și, în consecință, această situație trebuie reparată. Nu puteam să venim cu raționamente formale și să spunem că nedreptatea este înscrisă în lege și trebuie să o luăm ca pe un destin. Aici sunt mai multe lucruri tehnice de spus, subtilități juridice (...) Există ideea că situația aceasta (compunerea completelor de judecată - n.r.) a fost necunoscută și imposibil de cunoscut până la hotărârea Curții Constituționale. De aceea, chiar dacă în speță nu există dispoziții care să prevadă modalitatea de repunere în termen, se pot folosi prin analogie dispoziții existente în lege și se poate repune în termen pentru a se analiza și admite, după părerea mea, contestația în anulare. Fiecare instanță trebuie să își înceapă activitatea prin a-și verifica competența materială, teritorială. Această competență se referă și la modul de constituire a instanțelor. O instanță care nu este corect constituită, nu este competentă. În măsura în care contestația în anulare este admisă, înseamnă că decizia este anulată și se rejudecă procesul în apel", a explicat Severin.


Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.


Adrian Severin a fost acuzat de DNA că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.




Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0226 secunde