CCR așteaptă azi punctele de vedere ale sesizării lui Klaus Iohannis privind concediul premierului Dăncilă

152
CCR așteaptă azi punctele de vedere ale sesizării lui Klaus Iohannis privind concediul premierului Dăncilă - 61951099-1534230990.jpg
Marți este termenul până la care Curtea Constituțională așteaptă transmiterea punctelor de vedere privind conflictul juridic președinte-premier după sesizarea lui Klaus Iohannis, care a contestat desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenței Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 - 13 august.

În 3 august, Klaus Iohannis a transmis președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru și președinte, șeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenței Vioricăi Dăncilă.

Iohannis afirmă că prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuțiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă și-a arogat o atribuție care, potrivit Constituției, aparține altei autorități publice, respectiv șefului statului.

"Or, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, desemnat prin Decizia nr. 247/2018 să exercite atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României, nu poate să conducă ședințele Guvernului și nici să semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atribuții revenind, în condițiile art. 24 și ale art. 27 din Legea nr. 90/2001, în mod exclusiv prim-ministrului învestit de Parlament", argumentează președintele în sesizare.

Șefu statului menționează că atribuția preluată de Stănescu este "conducerea operativă a activității Guvernului României", afirmând că această noțiune "nu se regăsește în Constituție și nici nu beneficiază de o definiție legală".

Președintele amintește că statutul constituțional al prim-ministrului de a conduce Guvernul și de a coordona activitatea membrilor acestuia îi conferă o autoritate de necontestat în interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind că atunci când în Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de către prim-ministru.

"Această prerogativă are consecințe în planul răspunderii politice și juridice a membrilor Guvernului. Decizia prim-ministrului de a renunța temporar la exercitarea atribuțiilor de conducere a Guvernului, fie ele și operative - noțiune incertă sub aspect juridic - poate duce și la situații conflictuale între prim-ministru și membrii propriului Cabinet, în ceea ce privește funcționarea Guvernului și legalitatea actelor sau măsurilor promovate. Totodată, conduita prim-ministrului generatoare de conflict juridic de natură constituțională afectează și raporturile Guvernului cu celelalte autorități sau instituții publice confruntate cu necesitatea punerii în executare a măsurilor și actelor adoptate de Guvern, din perspectiva valabilității acestora", afirmă șeful statului.

"Prin omisiunea prim-ministrului de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, prim-ministrul se situează în afara cadrului constituțional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituție. Prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremația Constituției, precum și principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale. Prin emiterea Deciziei nr. 247/31.07.2018, prim-ministrul și-a arogat o competență care aparține unei alte autorități, respectiv Președintelui României dând naștere unui conflict pozitiv de competență, ce afectează funcționarea Guvernului României care, astfel este plasat în afara cadrului constituțional', este concluzia documentului transmis de Iohannis Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis declara, la Consiliul Național al PNL, că am ajuns să avem "un guvern irațional", iar după discuția pe care a avut-o cu premierul i s-a părut că avem și "un guvern ireal". "Am ajuns să avem un guvern irațional. Ieri am avut o discuție care m-a făcut să cred că avem un guvern ireal. Dacă nu ar fi trist, ar fi de râs", a spus președintele Iohannis.

El a și relatat ceea ce l-a determinat să aibă această opinie, precizând că a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie prin care "doamna prim-ministru instala un premier interimar". "Surpriză, am crezut că e atributul meu și am contestat la CCR acest demers. După ce am înaintat la CCR, doamna prim-ministru m-a sunat să-mi spună că pleacă în concediu și că toate sunt bune. Asta după ce în paranteză publicase acel draft de rectificare bugetară care e o catastrofă. I-am atras atenția că nu e bine ce a făcut și că e motiv de conflict constituțional. Știți ce mi-a spus? Nu a știut că se publicase. Mai ireal decât așa nu cred că se poate", a spus președintele.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susținea că președintele Klaus Iohannis a ajuns la "apogeul ridicolului" cu sesizarea depusă la CCR în privința unui conflict președinte-premier și afirmă că președintele a țipat la telefon la premierul Viorica Dăncilă, din cauza rectificării bugetare, în care Administrației prezidențiale i-a fost redus bugetul.

Dragnea a relatat că a vorbit vineri cu Viorica Dăncilă, care i-a spus că îl va suna pe președinte, "deși nu era nevoie", pentru a-i spune că își deleagă atribuțiile pentru a gestiona treburile curente ale Guvernului, nicidecum atribuțiile de premier, așa cum au făcut și Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose când au fost premieri. "Iohannis a fost informat de niște securiști din Guvern sau nu știu de cine că doamna prim-ministru a numit premier interimar. Doamna prim-ministru mi-a spus că principala supărare a fost rectificarea bugetară și a țipat de mai multe ori la telefon. Nu e nimic nou. S-a întâmplat și când a fost vizita în Israel, pe același ton. Și că o să spună la Bruxelles, la NATO, că nu mai poate merge", a susținut liderul PSD.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/ccr-asteapta-marti-punctele-de-vedere-ale-sesizarii-lui-klaus-iohannis-privind-conediul-premierului-dancila_434469.html#ixzz5O8P3RRPU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4118 secunde