Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe astăzi / Cine sunt candidații și ce reguli se schimbă

1197
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe astăzi / Cine sunt candidații și ce reguli se schimbă - vot-1570861861.jpg
Campania pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie a început sâmbătă, cu 14 candidați la funcția de șef al statului și cu noi măsuri - pentru prima dată, românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile sau prin corespondență. În cazul votului prin corespondență, plicurile cu opțiunea electorală trebuie să ajungă în România până în 7 noiembrie.


Primu tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin în 24 noiembrie, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.


Campania electorală se încheie în 9 noiembrie, la ora 7.00, iar în cazul organizării celui de al doilea tur, campania electorală începe în 15 noiembrie și se încheie în 23 noiembrie, la ora 7.00.


Calendarul alegerilor
8 noiembrie, orele 12.00-21.00 - prima zi a votului în străinătate
9 noiembrie, orele 07.00-21.00 - a doua zi a votului în străinătate
10 noiembrie, orele 07.00-21.00 - începe votul în țară și este a treia zi de vot în străinătate. Alegătorii care sunt în secția de votare la ora 21.00 și cei care stau la rând pot vota până la ora 23.59.
Candidații și ordinea pe buletinele de vot


Printre candidați se numără actualul președinte Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, al cărei guvern a fost demis, joi, prin moțiune de cenzură.


Ordinea candidaților pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorți de Biroul Electoral Central, este următoarea:
1. Klaus Werner Iohannis, susținut de PNL, actualul președinte
2. Theodor Paleologu, susținut de PMP
3. Ilie-Dan Barna, susținut de Alianța 2020 USR PLUS
4. Hunor Kelemen, susținut de UDMR
5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susținută de PSD
6. Cătălin Sorin Ivan, susținut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională
7. Ninel Peia, susținut de Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian-Constantin Popescu, susținut de Partidul Noua Românie
9. John Ion Banu, susținut de Partidul Națiunea Română
10. Mircea Diaconu, candidat susținut de Alianța electorală "UN OM", formată din ALDE și Pro România
11. Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
12. Ramona Ioana Bruynseels, susținută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă, susținut de Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănașu, candidat independent
Românii au la dispoziție 3 zile pentru vot


Pentru prima dată, românii au la dispoziție 3 zile pentru a putea vota - 8, 9 și 10 noiembrie pentru primul tur și 22, 23 și 24 noiembrie - pentru al doilea tur.


Românii din străinătate care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro pot vota și prin corespondență. Până acum, doar 43.003 de români stabiliți în altă țară au ales această variantă.


Pentru votul prin corespondență, alegătorii primesc acasă, prin poștă, toate documentele necesare și trebuie să le trimită înapoi pe cele aferente turului întâi până în 7 noiembrie.


În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, către Autoritatea Electorală Permanentă o listă suplimentară cu 270 de secții de votare, în completarea celor 444 de secții aprobate. MAE estimează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare.


Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franța (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveția (8).




Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie.


În țară vor fi deschise 18.748 de secții de votare. Lista secțiilor de votare este publicată pe site-ul AEP, www.roaep.ro, la secțiunea Management Electoral / Geografie electorală / Registrul secțiilor de votare.


Reguli de campanie electorală


Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată și intrată în vigoare pe 28 iulie 2019, candidații la prezidențiale au dreptul în această perioadă să organizeze mitinguri, marșuri sau adunări și să își exprime liber opiniile.
"În campania electorală candidații și, după caz, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care i-au propus, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare", conform actului normativ.
De asemenea, în perioada campaniei electorale, primarii asigură candidaților și formațiunilor politice care i-au propus, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.


Afișajele electorale trebuie să fie puse în locuri publice frecventate de cetățeni, fără a deranja circulația pe drumurile publice și celelalte activități din localități. Afișele sunt permise în alte locuri numai cu acordul scris al proprietarilor și cu luarea măsurilor de asigurare a siguranței cetățenilor. Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral.


O altă prevedere legislativă interzice afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
"Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației. Activitățile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spațiile verzi, rezervațiile naturale și zonele protejate ecologic", mai arată legea.
Totodată, textul legii care reglementează campania electorală interzice folosirea minorilor sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.


Primarii, cu ajutorul poliției sau jandarmeriei, este obligat să asigure integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale electorale amplasate în locuri autorizate. De asemenea, primarii pot aproba instalarea pe domeniul public a unor amenajări provizorii, precum corturile electorale, pentru distribuirea materialelor de propagandă, dacă prin amplasarea lor nu este restricționată circulația rutieră sau pietonală.


Potrivit legii, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise în unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare.


Reglementările în audiovizual


Candidații sunt obligați să solicite, până la data începerii campaniei electorale, conducerii serviciilor publice de radio și televiziune acordarea timpilor de antenă. Accesul candidaților la serviciile publice și private de radio și televiziune este gratuit.


Conform legii, campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice și private, trebuie să servească următoarelor interese generale:
ale electoratului - de a primi informații corecte, astfel încât să își poată exercita dreptul de vot în cunoștință de cauză;
ale candidaților și partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care îi susțin - de a se face cunoscuți și de a-și
prezenta platformele, programele politice și ofertele electorale;
ale radiodifuzorilor - de a-și exercita drepturile și responsabilitățile care decurg din profesiunea de jurnalist.
"Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfășurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate și corecte pentru toți candidații și toate partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care îi susțin", spune legea.


Posturile private de radio și televiziune vor oferi candidaților timpi de antenă proporționali cu cei practicați de posturile publice, în caz contrar acestea vor fi sancționate prin decizii stabilite de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).


Conform legii, este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale. Regulile de desfășurare prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale a campaniei electorale pentru prezidențiale sunt stabilite de CNA.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.638 secunde