Președintele PMP, Eugen Tomac: "BEC dă dovadă de incompetență. Nu vrea să rezolve problema votului multiplu"

de Carmen MOCANU Luni, 13 Mai 2019 549
Președintele PMP, Eugen Tomac, îi acuză pe reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC) că dau dovadă de simplă incompetență sau înțelegere vinovată între Guvernele de la București și Budapesta, deoarece nu vor să rezolve problema posibilului vot multiplu al celor care dețin dublă cetățenie.

„Printr-o scrisoare deschisă, în calitate de președinte al PMP, am semnalat faptul că sunt peste 500.000 de etnici maghiari care dețin dublă cetățenie și care sunt în situația de a vota atât în România, cât și în Ungaria la alegerile europarlamentare. Viktor Orban, președinte FIDESZ și premier al Ungariei, chiar a întreprins o acțiune electorală în Transilvania și a trimis scrisori tuturor celor care au dublă cetățenie să-i îndemne să meargă la urne, cu mesajul subliminal că pot vota în ambele părți“, a declarat Eugen Tomac, pentru „Cuget Liber“.

El a mai explicat că, în fața acestei situații, BEC a emis o informare cum că toți românii cu dublă cetățenie trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere înainte de a vota.

„Precum Pilat din Pont, nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini, pentru că nu au găsit o soluție efectivă. Decizia BEC generează mai multe probleme/întrebări decât soluții/răspunsuri. Astfel, BEC nu vorbește despre niciun mecanism de verificare a exercitării votului multiplu. Se presupune că BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparația acestui vot. Nu există un sistem unic de identificare, așa cum este CNP-ul la noi. Foarte probabil, se vor preface că problema nu există. În al doilea rând, cu siguranță, comisia din secția de votare nu-i va întreba pe oameni dacă au dublă cetățenie când votează“, a spus Tomac.

El a mai declarat că o altă problemă reiese din faptul că, din informarea de la BEC, se înțelege că oamenii își vor putea exercita dreptul la vot doar dacă vin cu declarația completată de acasă deoarece aceasta nu va fi găsită în secțiile de votare.

„Deci, e posibilă restrângerea dreptului la vot. În plus, BEC nu vorbește despre niciun fel de sancțiune care ar urma să fie aplicată. Atenție, nu se aplică actuala legislație referitoare la votul multiplu, pentru că, în teorie, cetățenii respectivi vor vota în altă țară. În contextul dat, putem trage două concluzii: fie avem de-a face cu un caz rar de incompetență (ceea ce nu este deloc exclus), fie instituțiile statului român nu vor să împiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari încercând astfel să-i dea o mână de ajutor lui Viktor Orban“, a mai declarat președintele PMP, Eugen Tomac. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică

Ultima oră

Titlurile zilei