Deputatul Dănuț Culețu:

"Avem nevoie de un cadru juridic care să nu creeze un real haos urbanistic"

216
Deputatul Dănuț Culețu de la Forța Civică Constanța a susținut, ieri, în Parlamentul României, o declarație politică cu tema "Urbanismul românesc în drumul lui către haos".

În discursul său, Culețu a spus că în baza Programului de Guvernare 2009-2012, Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat un proces amplu privind reformarea legislației și a practicilor din domeniul urbanismului. Astfel, a fost emisă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2011 care, în forma prezentată, corectează cauzele ce au determinat situația de fapt, precizează etapele necesare unei dezvoltări durabile și clarifică responsabilitățile tuturor actorilor implicați.

"Ordonanței de urgență i-au trebuit doi ani de zile să parcurgă etapele procesului legislativ, iar în urma amendamentelor aduse, aceasta a fost mutilată, pierzându-și scopul și readucând situația urbanismului din România la haosul imobiliar de dinainte de 2008. Un grup de deputați PSD au propus o serie de amendamen-te care au șters cu buretele progresele făcute în acest domeniu în ultimii ani. Zonele istorice și turistice nu vor mai fi protejate de investitorii oportuniști, iar aceștia vor putea construi nestin-gheriți, având nevoie de doar două semnături pentru aprobarea proiecte-lor. Prefectura nu va mai putea inter-veni și nici anula avizele, iar intrările în legalitate vor fi din nou la ordinea zilei. Pe scurt spus, se va putea construi orice oriunde", a spus deputatul Dănuț Culețu.

El a atras atenția că alte modificări prevăd că Guvernul nu va mai face planurile de amenajare teritorială pentru stațiunile turistice de interes național, inclusiv cele de pe coasta Mării Negre, acestea urmând să fie făcute de autoritatea locală.

"Realizarea planurilor urbanistice zonale pentru aceste zone a fost preluată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, în urmă cu câțiva ani pe motiv că stațiunile de pe malul Mării Negre au fost prost gestionate din punct de vedere urbanistic de administrațiile locale. Argumentul cel mai solid era legat de apariția unor ansambluri de blocuri și construcții civile chiar pe țărmul Mării Negre, mare parte dintre acestea fiind construcții ilegale sau care nu au nicio legătură cu contextul în care au fost amplasate. Mai mult, ministerul de resort era în proces de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru tot litoralul Mării Negre, care ar fi urmat să stabilească un regulament de construire pentru toată zona. În condițiile adoptării legii de aprobare a ordonanței de urgență în forma modificată de ambele Camere, acest lucru va fi imposibil, iar consecințele pe care deja le vedem vor fi greu de înlăturat", a mai spus parlamentarul constănțean.

Culețu a mai adăugat că, deoarece Guvernul nu va mai întocmi și aproba planurile urbanistice zonale, mai ales pentru zona litoralului românesc se va da posibilitatea consiliilor locale de a aproba construcții în zona plajelor sau chiar pe plajă, atâta timp cât prefectul nu mai poate ataca în instanță hotărârile Consiliilor Locale.

"Ordonanța de urgență a Guvernului nu reprezintă o opinie profesională, ci dorința de a răspunde unor întreprinzători cu interese financiare penale și consecința presiunilor făcute de baronii locali pentru a-și exercita autoritatea în mod abuziv. Deciziile care vor fi luate vor avea efecte catastrofale atât asupra stațiunilor turistice cât și asupra mediului înconjurător", a mai declarat Dănuț Culețu.

La final, el a atras atenția că este nevoie de crearea unui cadru juridic care să nu permită sau să nu creeze un real haos urbanistic prin posibilitatea acordată baronilor locali de a-și manifesta interesele clientelare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6212 secunde