Argumentul UDMR pentru alegerile într-un singur tur: "Opțiunea cetățeanului"

171
Argumentul UDMR pentru alegerile într-un singur tur:
Deputatul UDMR Seres Denes susține că unul din motivele pentru care alegerea primarilor trebuie să aibă loc într-un singur tur este acela că opțiunea cetățeanului se manifestă în primul tur, în al doilea tur de scrutin având loc negocieri care ar putea fi în defavoarea celui mai bun candidat. Președintele UDMR Sălaj a precizat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că PNL încalcă înțelegerea pe care formațiunea pe care o reprezintă a făcut-o în momentul susținerii Guvernului Orban, reamintind faptul că liberalii au susținut, inițial, un singur tur în alegerea primarilor.

"La susținerea noului guvern, am stabilit un minim de așteptări, printre care alegerea primarilor într-un singur tur. De fapt, nici nu am cerut acest lucru, ci am spus ca legile electorale să rămână așa cum sunt și numai prin procedură parlamentară să poată fi schimbate, ceea ce este o chestiune absolut normală, în alte țări civilizate. (...) În 2012 s-a făcut prima dată alegerea primarilor din primul tur, PNL a fost unul dintre promotorii acestui mod de alegere, în 2016 la fel s-a procedat și acum se pare că interesele sunt altele și schimbăm legile electorale după interese. Deci, suntem împotriva acestor modalități de a schimba legea electorală din dorința de a ne ușura calea spre succes", a declarat Seres Denes.

Acesta a argumentat opțiunea UDMR pentru alegeri locale într-un singur tur, precizând că al doilea tur este, de fapt, unul al negocierilor, demontând totodată ideea că două tururi aduc o mai bună reprezentativitate pentru primari. "Din punctul nostru de vedere, opțiunea cetățeanului se manifestă în primul tur. Atunci se vede pe cine își dorește primar. În al doilea tur de scrutin, deja este o negociere. E o negociere între partide, o negociere între candidați. Ceea ce nu este sigur că este în favoarea candidatului cel mai bun. Din punctul acesta de vedere considerăm că opțiunile politice se manifestă cel mai bine în primul tur, iar în turul al doilea sunt mișcări de trupe în stânga-dreapta și s-ar putea ca asta să fie în defavoarea candidatului care ar putea să facă cel mai mult pentru comunitate. Și s-a dovedit și faptul că atâta vreme cât în primul tur este o prezență masivă la vot, în turul doi prezența este mult, mult, mult mai mică. Deci nu stă în picioare nici afirmația că sprijinul populației pentru unul din candidați este mult mai mare", a conchis deputatul UDMR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3122 secunde