Primarul Mariana Gâju:

"Aleșii locali vor deveni punte de legătură între UE și cetățenii din toate regiunile"

399

Articole de la același autor

Zilele trecute, la Bruxelles, a avut loc Reuniunea Comitetului European al Regiunilor (CoR), în sesiune plenară, eveniment la care au luat parte și trei reprezentanți ai administrației publice locale din Constanța. Este vorba despre primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Acțiunea a fost o sesiune inaugurală a celui de-al șaptelea mandat al Comitetului European al Regiunilor și a fost organizată pe linii diferite de o sesiune plenară ordinară.

Membrii CoR și supleanții sunt numiți pentru cinci ani, ceea ce reprezintă durata unui mandat al CoR. Actualul mandat a început pe 26 ianuarie 2020 și se va încheia la 25 ianuarie 2025. În cadrul lucrărilor, au fost numiți toți membrii CoR inclusiv Biroul, comisiile, grupurile de lucru și interregionale.

Prima parte a lucrărilor a fost dedicată instalării oficiale a Comitetului European al Regiunilor (CoR) în funcție, adoptării ordinii de zi și a regulilor electorale.

În schimb, sesiunea plenară a fost dedicată alegerilor președintelui, prim-vicepreședintelui, a celorlalți vicepreședinți și a membrilor Biroului. Noul președinte este membru în grupul PPE, Apostolos Tzitzikostas, guvernatorul regiunii Macedonia Centrală din Grecia.

"Aceasta a fost prima întâlnire la nivelul Comitetului European al Regiunilor fără membri din Regatul Unit. Înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, CoR avea 350 de membri, 24 dintre aceștia fiind din Marea Britanie. Ca urmare a plecării celor din Marea Britanie, trei dintre aceste locuri au fost redistribuite țărilor ale căror delegații au fost reduse odată cu aderarea Croației la UE în 2013: Cipru, Estonia și Luxemburg", a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

În ceea ce privește discuțiile purtate pe parcursul evenimentului, acestea au vizat strategia europeană de dezvoltare pentru următoarea perioadă, Comitetul European al Regiunilor având un rol important în funcționarea Uniunii Europene.

"Aleșii locali vor deveni o punte de legătură între Uniunea Europeană și cetățenii din toate regiunile. Practic, viziunea CoR este o Uniune Europeană care să lucreze în folosul cetățenilor și în folosul regiunilor și comunităților, astfel încât aceasta să răspundă eficient nevoilor cetățenilor săi", a mai spus primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

XXX

Pe lângă cei trei aleși din Constanța, printre membrii numiți din partea României se mai află: Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, București, Alin Adrian Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, Gabriela Florica Tulbure, primarul orașului Seini, și Marius Ioan Ursăciuc, primarul orașului Gura Humorului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5162 secunde