ALERTĂ IN ROMÂNIA! Mii de cazuri noi de cancer de col uterin, anual

de Cuget Liber Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 181
Managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că în fiecare an se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani fiind cele mai afectate de această boală.

Potrivit acestuia, 1.740 de decese sunt cauzate anual de această boală în România.

"În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin", a arătat medicul, la un eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

El a spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puțin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).

"8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puțin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (...) Infecția persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecții care apar în lume. (...) Infecția cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viață pierduți prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar și cancerul de sân. Infecția cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariția a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar", a arătat medicul.

Adrian Streinu Cercel a amintit că există 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.

El a mai spus că 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin. "67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin", a arătat profesorul doctor.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei