Alegerile europarlamentare, în linie dreaptă. Operatorii birourilor electorale, trași la sorți

363
Alegerile europarlamentare, în linie dreaptă. Operatorii birourilor electorale, trași la sorți - alegeri-1556908909.jpg

Articole de la același autor

Operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară pentru alegerile europarlamentare au fost trași la sorți, la sediul Autorității Electorale Permanente (AEP).


"Pe teritoriul țării sunt organizate 18.730 de secții de votare în 3.186 de unități administrative. Numărul operatorilor pe care i-am desemnat, pe care i-am instruit în ultimele două luni, este de 31.604. Pentru a putea desfășura procesul electoral trebuie să ne asigurăm că în fiecare secție de votare, deci în toate cele 18.730 de secții de votare, există un operator. Pe lângă aceștia, în conformitate cu prevederile legale, mai avem o rezervă de 20% operatori la nivelul țării, respectiv 3.746 de persoane. Procedura de tragere la sorți ține cont de distanța operatorului, încercăm să optimizăm, în așa fel încât distanța pe care o parcurge operatorul până la secția de votare să fie cât mai mică. Aplicația pentru tragerea la sorți este o aplicație care funcționează doar pe această stație, toate datele, odată ce se generează, vor fi populate exact în formele în care le vom pune pe site", a declarat Gabriel Saucă, directorul general al direcției din AEP care se ocupă de sistemul informațional electoral național, înainte de a se trage la sorți.


La rândul său, președintele AEP, Constantin Florin Mitulețu Buică, a menționat că proiectul de ordonanță de urgență elaborat de AEP pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, precum și pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului național din 26 mai va fi propus Guvernului spre adoptare săptămâna viitoare.
"Ordonanța de urgență e la momentul acesta pe procedura de avizare și săptămâna viitoare va fi propusă Guvernului pentru a fi adoptată, dar cu preluarea unor propuneri ce corespund regulilor de bună practică în materie electorală, cât și regulilor Comisiei de la Veneția, or la momentul acesta, potrivit specialiștilor din cadrul autorității, niciunul dintre aspectele puse în această ordonanță nu contravine regulilor în materie electorală și recomandărilor comisiei de la Veneția", a spus, potrivit Agerpres, Mitulețu Buică.


Partidele, verificate de AEP


Potrivit președintelui AEP, urgența este dată de faptul că Legea 3 privind desfășurarea referendumului nu a intrat în pachetul de legi modificate în 2015.


În ce privește schimbarea modului de calcul al pragului privind validarea referendumului, el a afirmat că registrul electoral deține evidența tuturor cetățenilor români cu drept de vot până în ziua alegerilor inclusiv și că în listele electorale permanente nu sunt incluși aproape 700.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate.
Mitulețu-Buică a menționat că ordonanța de urgență este propusă de departamentul de specialitate al AEP.
În altă ordine de idei, el a menționat că s-a făcut planul de control privind subvențiile primite de partide din bugetul de stat.
"Vom verifica în acest an toate partidele înregistrate din registrul partidelor de la Tribunalul Municipiului București. În prima etapă desfășurăm controlul în timpul campaniei și primim raportări de sume, tot felul de schimburi de informații. În etapa a doua, în 30 de zile depun cererea de rambursare, după depunerea cererii noi avem 60 de zile de a verifica și a stabili drepturile de rambursare și nerambursare a sumelor cheltuite în campanie și după finalizarea acestor lucruri noi vom merge în controlul activității curente și în principal partidele care primesc subvenții de la bugetul de stat, asta e miza cea mai importantă, să verificăm toate partidele corect, în mod corespunzător", a adăugat președintele AEP.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1575 secunde