Alegeri locale în Constanța. Ce riscă cetățenii care încalcă legea

266
Alegeri locale în Constanța.  Ce riscă cetățenii care încalcă legea - alegerilocale-1508768802.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii constănțeni au demarat, ieri, o nouă campanie de informare și conștientizare a cetățenilor din județul Constanța, care vor participa la alegerile locale parțiale, ce vor avea loc la data de 5 noiembrie, în localitățile Mereni, Bărăganu și Pantelimon.

Polițiștii i-au informat pe cetățeni cu privire la sancțiunile la care se pot expune, în cazul fraudei la vot și a mitei electorale și, implicit, asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislației pe durata alegerilor.

Astfel, cei care vor vota au aflat că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale, care vor avea loc pe 5 noiembrie, în localități din 13 județe, a început duminică și se va încheia pe 4 noiembrie, la ora 7.00.a

Guvernul a stabilit organizarea în data de 5 noiembrie a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, precum și pentru alegerea consiliului local într-o comună, respectiv, localitatea Mereni din județul Constanța.

Fondurile necesare în vederea organizării alegerilor locale parțiale din 5 no-iembrie se ridică la 4,368 milioane de lei și sunt alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru acest an.

Alegerile parțiale vor fi organizate în municipiul Deva - județul Hunedoara, precum și în comunele Bocsig - județul Arad, Nicșeni - județul Botoșani, Călărași - județul Cluj, Pantelimon și Bărăganu - județul Constanța, Telești - județul Gorj, Balș - județul Iași, Bîrghiș - județul Sibiu, Drăgoiești - județul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia - județul Teleorman, Checea - județul Timiș, Oșești - județul Vaslui, Vlădești - județul Vâlcea.

Reamintim că, potrivit primarului comunei Mereni, Silviu Florentin Gârea, Consiliul Local Mereni a fost dizolvat de drept pentru că, timp de două luni consecutive, aleșii nu s-au întrunit în ședință, deși au fost convocați în mod legal.

Consiliul Local Mereni era alcătuit din 11 consilieri, cinci de la PSD, cinci de la PNL și unul de la PMP.

De asemenea, în urmă cu câteva luni, prefectul județului Constanța a emis Ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Bărăganu, Titu Neague. Social-democratul Titu Neague câștigase cel de-al doilea mandat de primar la alegerile de anul trecut cu un procent de aproximativ 60%.

La baza deciziei prefectului a stat referatul întocmit de secretarul comunei Bărăganu, înregistrat la Prefectura Constanța, prin care se comunică decizia penală a Curții de Apel Constanța care este definitivă.

Concret, Titu Neague a fost condamnat, inițial, de Judecătoria Mangalia, pentru instigare la distrugere, pedeapsa fiind de doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Ulterior, Curtea de Apel Constanța a menținut aceeași pedeapsă, decizia fiind definitivă. Cum legea nu permite ca o persoană condamnată penal să se afle la conducerea administrației publice locale, prefectul a dispus demiterea lui Titu Neague.

În altă ordine de idei, alegeri anticipate se organizează și în comuna Pantelimon, ca urmare a decesului fostului primar Vasile Neicu.

Considerat unul dintre cei mai longevivi primari ai județului Constanța, acesta s-a stins din viață, la data de 6 mai 2017, ca urmare a unei boli necruțătoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4194 secunde