ALDE a găsit soluția pentru votul românilor din străinătate. "Să voteze o săptămână"

563
ALDE a găsit soluția pentru votul românilor din străinătate.

Articole de la același autor

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, propune soluția legislativă potrivit căreia românii din străinătate să poată vota pe parcursul unei săptămâni întregi, el anunțând că va discuta această inițiativă cu toate partidele parlamentare. 
"Am primit semnale de nemulțumire din partea cetățenilor români din străinătate, dar și a cetățenilor români din țară. Nu am să intru în detaliile situației că le cunoaștem, cozi foarte mari și practic acest lucru a dus la imposibilitatea unora dintre românii din străinătate de a vota. Nu a existat niciun fel de rea voință din partea Guvernului, dovadă este faptul că numărul de secții de votare s-a dublat. Aglomerațiile s-au datorat și faptului că a fost vorba de trei voturi - la europarlamentare și la referendum. Nu sunt de părere că trebuie acum să dăm mai multe explicații. Suntem în fața unei situații la care trebuie să găsim o soluție pozitivă pentru ca această aglomerare să nu se mai producă și să nu se mai repete situația în care unii dintre români nu pot să voteze. Propunerea noastră este să se facă vot anticipat prelungit, adică secțiile de votare să fie înființate și deschise cu cel puțin o săptămână înaintea votului și va exista o săptămână deschisă secția de vot astfel încât și cei care locuiesc în zone mai îndepărtate să poată să vină și să își exercite votul neîngrădit", a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24. 


El susține că votul prin corespondență are anumite impedimente de ordin birocratic, și anume cei care doresc să voteze trebuie să fie înregistrați undeva cu domiciliu ca să li se poată trimite buletinul de vot. 


"Cea mai mare parte a românilor care lucrează în străinătate sau care locuiesc în străinătate nu sunt înregistrați nici la ambasade, nici la consulate, în așa fel încât să li se poată trimite votul prin corespondență. De aceea propunem un sistem simplu nebirocratic - o săptămână de vot. Acest lucru sigur că ridică o problemă, dacă nu va contestat la CCR ca să trebuiască să aplicăm și în țară același sistem, dar cred că așa cum se întâmplă și în alte țări, unde se practică acest sistem, cred că și la noi aceasta este soluția optimă. În perioada următoare, vom face o discuție și cu celelalte partide din Parlament să ascultăm, să dezbatem și să vedem care este soluția cea mai potrivită", a mai explicat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.9867 secunde