AEP cere amânarea alegerilor locale. "Voi avea discuții cu liderii partidelor"

569
AEP cere amânarea alegerilor locale.

Articole de la același autor

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, că va chema partidele parlamentare la consultări, pentru a discuta despre alegerile locale, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a cerut amânarea acestora. "Voi chema partidele parlamentare la consultări și împreună vom analiza situația și vom lua soluția legală", a declarat Ludovic Orban.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spune că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit "cvasi-imposibilă".

Drept urmare, președintele AEP, Constantin Florin Mitulețu-Buică, a propus ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgență, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfășura.

El a mai adăugat că este nevoie de o decizie politică în privința alegerilor locale, având în vedere că, dacă acestea s-ar ține la termen, în perioada următoare trebuie demarate procedurile pentru organizarea și desfășurarea lor.

"În atribuțiile AEP intră organizarea proceselor electorale și a referendumurilor. Drept urmare, în perioada următoare ar trebui să demarăm procedurile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale, potrivit discuțiilor, din 28 iunie anul acesta, iar procedurile din 13 aprilie. În acest context, am adus la cunoștința factorilor politici decizionali ai momentului că trebuie făcute niște proceduri, trebuie date niște hotărâri de guvern pentru stabilirea bugetului alegerilor, pentru stabilirea unor măsuri și a programului calendaristic și a datei alegerilor. Și în contextul în care ne aflăm, este nevoie de o decizie politică dacă ținem sau nu aceste alegeri", a explicat președintele AEP.



În plus, a adăugat că, în contextul actual, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfășura.
"Este o misiune cvasi-imposibilă, așa cum vedem noi lucrurile, pentru că la momentul demarării proceselor electorale trebuie strânse semnături, trebuie făcute dosarele de candidatură, trebuie făcută campanie electorală. Or, dacă suntem într-un context în care apropierea socială este o problemă, atunci o mare parte din aceste etape nu se pot desfășura. Aceleași autorități ale statului care sunt implicate în procesele de pandemie de coronavirus vor fi implicate începând cu data de 13 aprilie în procesele electorale, fie că este vorba de STS, MAI, prefecturi, primării. Și, imediat după data de 13, se va înființa BEC, se vor înființa birourile electorale județene și la nivelul municipiului București și va fi nevoie, totuși, de resurse umane pentru a fi implicate. Dacă vor stabili decidenții politici că alegerile se vor ține, atunci trebuie luate măsuri suplimentare față de altă dată, adică să implicăm Ministerul Sănătății în procesul de organizare și supraveghere a secțiilor de votare, cât și Ministerul Educației Naționale, pentru că foarte multe secții de votare sunt organizate în unități de învățământ", a mai spus Constantin Florin Mitulețu-Buică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4039 secunde