Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu, pe 12 martie

197
Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu, pe 12 martie - dddd-1583416139.jpg
Surse parlamentare citate de Digi 24 susțin că votul pentru învestirea Guvernului Cîțu va fi programat pe 12 martie, deși, inițial liberalii sperau că votul va fi luni, pe 9 martie. Motivul pentru care ședința de plen va fi programată abia joi ține de decizia Curții Constituționale, care trebuie să se pronunțe în aceeași zi pe sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate.

Alegerile anticipate vor fi un obiectiv aproape imposibil de atins dacă CCR va declara neconstituțională Ordonanța de Urgența a Guvernului Orban care a scurtat termenele pentru organziarea anticipatelor. Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.

Social democrații se așteaptă ca judecătorii CCR să declare neconstituțională ordonanța, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro. Din acest motiv, ședința de plen în care va fi dat votul pentru Guvernul Cîțu va fi programată abia pe 12 martie, în aceeași zi în care se pronunță judecătorii CCR. "Dacă OUG este neconstituțională, nici liberalii nu cred că mai vor anticipate, pentru că sunt împinse spre luna august", a declarat un lider PSD, pentru Digi 24.

Pe 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, termen în care, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive. Din acel moment, executivul trebuie să stabilească prin hotărâre de guvern data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie. Surse din PNL au declarat că neconstituționalitatea Ordonanței duce la imposibilitatea organizării anticipatelor. "Rămâne Guvernul Orban interimar până la alegerile la termen", susțin sursele citate.

Liberalii mai au însă un plan prin care, dacă OUG este neconstituțională, vor încerca să pună un guvern plin condus de Ludovic Orban, după respingerea Guvernului Cîțu. Dacă Ordonanța de Urgență este constituțională, alegerile anticipate pot fi programate cel mai devreme pe 14 iunie, atunci când s-ar împlini cele 50 de zile prevăzute în OUG, iar procedura poate fi continuată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3802 secunde