Senatorul Ștefan Mihu, de la PSD Constanța, interpelare în privința plajei terapeutice

309
1
Senatorul Ștefan Mihu, de la PSD Constanța, interpelare în privința plajei terapeutice - mihupsd-1520950245.jpg

Articole de la același autor

Senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu a trimis o interpelare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, și ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în care solicită poziția Executivului în legătură cu proiectul "Plaja Terapeutică", singura plajă pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul inițiat de ONG-ul "Asociația Centrul de Autism Marea Neagră", de un real impact social, a fost blocat după ce Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a decis să scoată la licitație sectorul de plajă alocat inițial.

"În luna aprilie a anului trecut, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a decis să răspundă numeroaselor solicitări privind amenajarea unui sector de plajă care să permită accesul persoanelor cu dizabilități și a avansat propunerea realizării unui parteneriat public-privat în domeniu. În acest sens, în mai 2017, ABADL a aprobat alocarea unei zone de plajă într-un sector neaglomerat pentru realizarea proiectului.

Demersul a fost susținut activ de numeroși cetățeni, care, în scopul strângerii de fonduri și insuflețiți de dorința de a ajuta persoanele cu dizabilitați, s-au implicat direct în promovarea proiectului, inclusiv prin practicarea jogging-ului, timp de 24 de ore, pe o plajă din Mamaia. Ca o consecință directă a acestor eforturi lăudabile, proiectul a fost pus în practică și pentru o scurtă perioadă de timp, spre sfârșitul sezonului estival, un număr semnificativ de copii cu dizabilități s-au putut bucura de accesul la plajă și la activitățile educative aferente. În context, aș dori să menționez, stimată doamnă Prim-ministru și stimate domnule ministru, că toate cheltuielile implicate pentru amenajarea și darea în folosință a sectorului de plajă pentru persoanele cu dizabilități au fost suportate de un ONG, respectiv de Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră de Sprijin a Persoanelor cu Autism (ACTMNSPA) și nu s-au folosit bani de la buget. În plus, potrivit estimărilor ACTMNSPA, în condițiile continuării acestui proiect, peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale și însoțitori ar putea beneficia, pe durata a trei luni de sezon estival (iunie, iulie, august), de facilitățile unei asemenea zone speciale de relaxare", se spune în document.

Senatorul Ștefan Mihu subliniază necesitatea unui astfel de proiect dedicat persoanelor cu nevoi speciale și atrage atenția asupra importanței implicării statului în protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

"În pofida acestor evoluții promițătoare la nivelul lui 2017, spre surprinderea noastră, ABADL și-a schimbat abordarea în domeniu, la începutul acestui an, abandonând proiectul și luând decizia de a scoate la licitație sectorul de plajă alocat inițial. Ne permitem să atragem atenția ABADL, structură aflată în directa coordonare a Ministerului Apelor și Pădurilor, că o asemenea decizie regretabilă, dincolo de ignorarea unor aspecte cu evidentă rezonanță socială și umanitară, reprezintă o încălcare flagrantă atât a acquis-ului UE pe acest palier, cât și a prevederilor legislației naționale pe dimensiunea protejării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne precizați, stimate domnule ministru, care este poziția Ministerului Apelor și Pădurilor și ce măsuri concrete aveți în vedere pentru rezolvarea aspectelor menționate?", se mai spune în interpelare.

Comentează știrea

Gaby
15 martie 2018
!

Eu, domnule reprezentant al nostru in parlament, fac lobby ca toate sectoarele de plaja care sunt date prin licitatie sa fie rezervate macar 10 locuri ptr. persoanele cu handicap. Daca va intrebati de ce? Pentru ca pe tot litoralul marii negre vin persoane cu handicap ( de la Corbu- Vama Veche), asa ar fi corect, nu doar ptr un sector de plaja!!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3754 secunde