Program pentru depistarea cancerului de sân, finanțat de Primăria Hârșova

1387
Program pentru depistarea cancerului de sân, finanțat de Primăria Hârșova - programpentrudepistarea-1569768781.jpg

Articole de la același autor

Statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește incidența cancerului de sân. La nivel european, țara noastră se află pe primul loc în clasamentele privind incidența acestei neoplazii în rândul populației, dar și pe primul loc la mortalitate. S-a ajuns în această situație și pentru că multe dintre bolnave ajung la doctor în stadii avansate ale afecțiunii.

Pentru a veni în sprijinul populației feminine din Hârșova, administrația locală și Spitalul Orășenesc Hârșova au demarat un proiect pilot de evaluare senologică a femeilor cu vârsta peste 18 ani.

"Proiectul a fost votat în Consiliul Local Hârșova, urmează să fie finanțat de la bugetul local, cu 8.000 de lei pe lună", ne-a precizat primarul Viorel Ionescu.

"În demararea acestui proiect, am avut în vedere incidența mare a cancerului de sân, scăderea vârstei medii de apariție a acestuia, precum și statusul socio-economic precar al persoanelor din orașul Hârșova. Vor fi incluse în program femeile de peste 18 ani, ce nu sunt asigurate medical, urmărind prin acest program descoperirea în faze incipiente a leziunilor mamare suspecte pentru malignitate, cancerul de sân depistat în faze precoce putând fi tratat cu succes, fără a fi nevoie de mastectomie totală", a afirmat Andrei Bogdan Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova.

Se impune precizat că și femeile ai căror soți sunt plecați la muncă peste hotare trebuie să își facă investigații, periodic.

"Ținând cont de faptul că există tulburări hormonale estrogenice, datorate în mare măsură despărțirii temporare de partenerii care pleacă la muncă în străinătate, considerăm imperios necesar ca această categorie de femei să beneficieze de monitorizare senologică. În țările în care s-au efectuat programe de screening, rata de supraviețuire a crescut de la 5 la 10 ani de la descoperirea acestor afecțiuni maligne", a mai precizat reprezentantul Spitalului Hârșova.

În cadrul programului pilot, vor fi realizate investigații imagistice ultrasonografice, cu stadializarea leziunilor BIRADS, pentru 100 de persoane, în limita a 8000 de lei.

"Programul se va desfășura timp de trei luni, în limita bugetului prestabilit, programările urmând a se face de către Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Hârșova, iar numărul de paciente, pregătirea acestora și orele la care investigațiilor vor fi efectuate urmează să fie comunicate de Spitalul Orășenesc Hârșova", a mai arătat managerul Andrei Bogdan Zidaru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0293 secunde