Primarul Mariana Gâju: "Partidul meu este Cumpăna"

5290
Primarul Mariana Gâju:
Comuna Cumpăna se află într-o continuă dezvoltare, fiind în permanență un șantier în lucru. Totuși, dacă ținem cont că, în anul 2000, localitatea avea 5.200 de cetățeni, iar în 2020 are 15.400 de locuitori, așa se explică și nevoia de investiții permanente. Despre ce s-a realizat anul trecut, dar și ce planuri sunt pentru anul acesta, ne-a vorbit, într-un interviu, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, care a spus clar și răspicat: "Partidul meu este Cumpăna!" 


- Ce a reprezentat pentru comuna Cumpăna anul 2019? 
- Comuna Cumpăna este mereu vie, este mereu un șantier în lucru, au fost făcute multe investiții și încă mai sunt de făcut. Anul 2019 a reprezentat continuarea activității de realizare a infrastructurii mare, însemnând canalizare, alimentare cu apă, aducțiune de gaze, rețele de electricitate, pietruire, asfaltare drumuri, dar și infrastructură educațională. Mai exact, construcția unei noi grădinițe cu program prelungit cu 100 de locuri, construirea primei creșe din localitate tot cu 100 de locuri, construirea Centrului pentru Tineret. 
De asemenea, mai avem un proiect semnat pentru finanțare. Este vorba de construirea a 64 de apartamente ANL, unde trebuie să se înceapă lucrările. Totodată, mai sunt și alte lucrări cum ar fi montarea camerelor de luat vederi, a unor semne de circulație pe străzile nou asfaltate, dar și amenajarea unui nou cimitir în localitate sunt câteva dintre acestea. 
În plus, la stadion am câștigat un proiect de realizare a unui Centru Civic. Acum ne aflăm în stadiu de proiectare tehnică. 


- Mulți primari se plâng că nu le ajung banii. De unde aveți fonduri? 
- Sunt fonduri de la nivelul ministerelor de resort și fonduri europene prin accesarea unor proiecte. Este o muncă pe care o continuăm de 19 ani, având în vedere că, în localitate, în anul 2000, nu exista canalizare decât pe șoseaua principală, deoarece erau blocurile în care au fost strămutați locuitorii satului Straja, sat ras de pe fața Pământului, în momentul în care a fost construit Canalul Dunăre - Marea Neagră. În afară de această stradă, mai era cea care mergea spre IAS, unde exista o întreprindere de creștere a ovinelor și acolo trebuia să fie canalizare.
În rest, comuna care atunci avea 5.200 de locuitori și astăzi are 15.400, comuna care a fost îmbogățită prin introducerea în intravilan cu alte 249 de hectare de teren arabil, are astăzi 156 de străzi, 102 km de tramă stradală, 102 km de drumuri unde a trebuit dusă această infrastructură despre care vorbeam. Spun despre toate aceste lucruri pentru a vedea că, în comuna Cumpăna, mai avem încă nevoie de proiecte care să ducă la finalizarea pietruirii și asfaltării drumurilor, ne mai trebuie proiecte care să ducă la amenajarea de trotuare, pentru că dintre proiectele pe care noi le-am avut de asfaltat, nu toate au fost însoțite cu sume alocate și pentru amenajare de trotuare. 
Mai avem nevoie de amenajarea unor parcări, a unor piste de biciclete care să fie un circuit de ocolire al comunei, dar mai ales, locuri de joacă pentru copii. Partidul meu este Cumpăna. Eu fac politica cumpănenilor, și de aceea nu voi face niciun pas înapoi dacă este nevoie să merg și să cer bani indiferent de ce culoare politică au guvernanții. 


- Ce contracte aveți în derulare și care este valoarea lor? 
- Avem în derulare patru mari proiecte. Este vorba despre o creșă pentru 100 de copii, a cărei valoare este de 1.500.000 de euro. Un alt proiect vizează o grădiniță cu program prelungit, tot pentru 100 de copii, a cărui valoare se ridică la un milion de euro. De asemenea, proiectul de aducțiune de apă și canalizare, a cărui valoare este de 1.300.000 de euro, și, nu în ultimul rând, proiectele care se referă la pietruire și asfaltare drumuri, 10,7 km, în valoare de 2.500.000 de euro, și proiecte pietruire și asfaltare drumuri de 8 km, în valoare de un milion de euro, toate acestea fiind susținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). 
Acestea sunt proiecte majore pentru localitate, unele fiind realizate în procent de 80%, cum este cazul creșei, altele în procent de 50%, cum este cazul grădiniței, proiectul de pietruire și asfaltare drumuri este realizat 80%, și aici mă refer la cel de 10,7 km. Aceste proiecte vor continua și în 2020. 


- Care este situația Centrului de Tineret? 
- La Centrul de Tineret s-a început construcția acestuia încă din vara lui 2019 ca urmare a finanțării susținute de Compania Națională de Investiții. Valoarea lui este de 1.300.000 de euro și se adresează în egală măsură tinerilor, dar și copiilor mai mici pe care bunicii să-i supravegheze dintr-un parc. Se construiește pe o suprafață de un hectar de teren. 
Este un obiectiv mult așteptat nu doar de tinerii comunei, ci și de mine personal, pentru că am avut ghinionul să nu îl putem realiza cu fondurile alocate de Uniunea Europeană ca urmare a neseriozității constructorului. Și atunci, a trebuit să o luăm de la capăt, să căutăm altă sursă de finanțare pentru a continua. 


- Aveți regrete că nu ați reușit să faceți anumite lucruri? 
- Uneori, sunt activități care nu îți aduc bucuria pe măsura efortului pe care îl faci. Funcția de primar va deveni o meserie, deoarece trebuie să fii dăruit oamenilor, trebuie să-ți placă ce faci. Eu am norocul că îmi place ce fac. O fac cu sufletul și de aceea și rezist chiar dacă văd critici pe rețelele de socializare. Ca primar, uneori, nu poți realiza tot ce îți propui. Oamenii trebuie să înțeleagă că nerealizările nu sunt din cauza incompetenței. Există atâtea piedici, este încă nevoie mare de modificare legislativă a Legii achiziției publice unde sunt contestatari de profesie. De asemenea, ar trebui modificată legislația cu privire la costurile pe care trebuie să le facă Ministerul Educației pentru școală, întreținerea mijloacelor de transport, plata salariilor șoferilor, plata navetei profesorilor, a burselor școlare, toate acestea trebuie să intre în atribuțiile Ministerului Educației, nu a administrației locale. Toate acestea storc bani, bani care ar putea fi puși la infrastructură. 


- Ce planuri aveți pentru anul 2020? 
- Amenajarea trotuarelor este unul dintre obiective. Mai avem proiecte depuse pentru infrastructura mare de canalizare. În plus, se solicită construirea unui centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Mă voi strădui să găsesc fonduri europene sau ministeriale, pentru că din fondurile noastre proprii este mai greu. Bugetul comunei Cumpăna pe anul 2019 a fost 1.514.000 de euro, iar investițiile aduse sunt de 10.148.000 de euro. Îmi doresc, de asemenea, să găsesc fonduri ca să mai construiesc încă o creșă și chiar o nouă grădiniță, deoarece, anual, la Cumpăna, se nasc 130 - 150 de copii. 
Și, nu în ultimul rând, o altă dorință este aceea de a obține acel transport metropolitan. Și am reușit, în sensul că s-a aprobat ca Ovidiu și Cumpăna sa fie centre pilot. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.11 secunde